Hubárska sezóna je v plnom prúde a niektoré lesy sú preplnené hubármi, ktorí hľadajú tie najlepšie huby.
Sú však huby, ktoré možno nájsť nielen v lese, ale aj na lúkach.
Vatovec obrovský je huba, ktorá upúta pozornosť svojím vzhľadom a nezvyčajným tvarom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Možno by ste ho pri hľadaní húb obišli, avšak portál haps ho odporúča pripraviť na tento spôsob a budete mať chutnú večeru.
Jedlé huby nie sú len dubáky, či suchohríby.
Nie každý vie, že niektoré druhy, ktoré vôbec nepripomínajú chutné huby, sú jedlé.
Sú nielen jedlé, ale aj chutné.
Prečo tento hríb takmer nikto nezbiera?
Vatovec obrovský nie je ako huby, ktoré zvyčajne končia v našich košoch.
Hlavný dôvod, prečo si hubári nevezmú vatovec, je nedostatok vedomostí o tejto hube.
Ďalším dôvodom je jeho veľkosť.
Tieto huby môžu dosahovať priemer až 60 cm a vážiť až 5 kg.
Ako zberať tieto jedinečné huby?
Vatovec obrovský sa najčastejšie vyskytuje na poliach a lúkach, ale aj na čistinách a v lesoch – väčšinou zmiešaných.
Predtým, ako ho vložíme do košíka, oplatí sa prezrieť si ho.
Najlepšie plodnice sú takmer biele alebo svetlo béžové.
Keď je huba svetlo olivová alebo hnedá, je lepšie ju nechať tak – to znamená, že huba už začala uvoľňovať spóry.
Ako pripraviť vatovec?
Vatovec chutí výborne nakrájaný na plátky a vyprážaný na spôsob rezňa, ale rovnako chutný je aj v omáčkach a hubových polievkach.
Nakrájaný na tenké prúžky a dusený s cibuľou je výbornou plnkou do pirohov.
Ďalším zaujímavým receptom je tinktúra z vatovca – 200 g huby stačí zaliať vodkou alebo iným alkoholom.
Po troch mesiacoch bude tinktúra hotová – oplatí sa ňou potrieť boľavé kĺby alebo pridať čajovú lyžičku do čaju proti infekciám a nachladnutiu.
Veľa zdravia a dobrú chuť!