Ak máte radi nakladané uhorky, určite sa vám bude páčiť náš recept.
Tentoraz pripravíme uhorky v octe s pridaním rôznej zeleniny.
Takéto farebné poháre sú na konci pasterizované veľmi prekvapivým spôsobom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vynikajúci recept na dokonalé domáce nakladané uhorky z portálu newsy.gotujmy.
Potrebujeme:
4 kg uhoriek
3 cibule
3 mrkvy
2 červené papriky
Na každý pohár:
1 bobkový list
3 zrnká nového korenia
1/2 ČL horčičných semienok
1 stonku kôpru s kvetom
Na zálievku:
3,5 l vody
100 g nejódovanej kamennej soli
75 g kryštálového cukru
0,7 l octu
9-10 pohárov o objeme 1 l
Postup:
Uhorky namočíme do studenej vody.
Do hrnca nalejeme vodu.
Pridáme soľ a cukor.
Premiešame.
Privedieme do varu.
Keď voda zovrie, nalejeme do nej ocot.
Potom zálievku opäť privedieme do varu.
Hrniec odstavíme z ohňa a zmes necháme vychladnúť.
Z papriky odrežeme vrchnú aj spodnú časť (bez stonky), ale nevyhadzujeme ju – aj tá skončí v pohári.
Potom papriku nakrájame a odstránime z nej jadierka.
Zvyšok nakrájame na rovnako tenké plátky široké asi 2 cm.
Cibuľu nakrájame na väčšie polmesiačiky.
Mrkvu ošúpeme.
Nakrájame na plátky.
Do každého pohára vložíme zrnká nového korenia a horčičné semienka.
Pridáme bobkový list a kôpor.
Ďalej na dno pridáme niekoľko plátkov mrky.
Potom naskladáme tesne vedľa seba uhorky.
Medzi uhorky vtlačíme plátky papriky, cibule a mrkvy.
Toto zopakujeme aj s ostatnými pohármi.
Mierne vychladnutý nálev nalejeme do pohárov.
Poháre uzavrieme.
Potom ich vložíme do studenej rúry a nastavíme teplotu na 130°C.
Keď je rúra zohriata, poháre pasterizujeme 30 minút.
Po uplynutí tejto doby počkáme, kým vychladnú a vyberieme ich z rúry.
Nakoniec opatrne otočíme uhorky hore dnom a položíme ich na stôl vystlaný bavlneným uterákom.
Keď vychladnú, môžeme ich premiestniť na chladné a tmavé miesto, kde vydržia celú zimu.
Prajeme vám dobrú chuť!