Výborný kapustový šalát na zimu, netreba ho sterilizovať.
Kapusta nezmäkne a preto chutí ako čerstvá aj po mesiacoch.
Šalátik je tiež perfektne ochutený a preto je vynikajúci ako príloha.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ja ho podávam ku grilovanému alebo pečenému mäsku.
Tento šalát e však výbrný aj len tak, ochutnajte a určite si ho zamilujete
Potrebujeme:
3 kg hlávku kapusty
1 kg mrkvy
0,5 kg cibule
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Ďalej:
Vodu
Poháre na zaváranie
Postup:
Kapustu očistíme od vrchných listov.
Nastrúhame alebo narežeme na tenké rezance.
Očistíme si aj mrkvu.
Tiež ju nastrúhame na hrubom strúhadle.
Nakoniec si očistíme a nakrájame cibuľu.
Zálievka:
Spravíme si zálievku z cukru, octu a deka.
Deko treba preosiať cez sitko, horčičné semienko odporúčam do šalátu nedávať.
Premiešame.
Vlejeme do zmesi zeleniny.
Dobre premiešame, nech sa zelenina a nálev prepoja.
Necháme 24 hodín stáť.
Potom už len naložíme do čistých sterilizovaných pohárov aj s vodou, uzavrieme a odložíme do chladu.
Nemusíte zavaráť.
Šalát vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.
Ja šalát nesterilizujem, odkladám do chladnejšej pivnice a vydrží ako iné zaváraniny.
Ak sa bojíte, pokojne môžete sterilizovať asi 15 minút, ale ako hovorím, nie je to potrebné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)