Fantastický recept na kysnuté buchty bez kysnutia, ktorého autorkou je moja mamina.
Cesto je výborné napríklad aj na koláč s posýpkou.
My máme buchty najradčej s domácim lekvárom, ale pokojne môžete použiť aj plnku s Nutellou, džemom alebo tvarohom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Uložte si tento recept.
Buchty sú veľmi jemné, mäkučké a hlavne rýchle.
U nás doma nikto nespoznal, že nie sú z kysnutého cesta.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 kocka droždia (cca 5dkg)
1 dcl olej
3 dcl mlieka
2 lyžice kryštálového cukru
trošku soli
štipka sódy bikarbóny
lekvár (alebo tvaroh, mak… komu čo chutí)
Voliteľné (na plnenie):
Tvaroh s hrozienkami
Nutella
Džem
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Do mlieka pridáme 2 lyžice kryštálového cukru a dáme zohriať (mlieko musí byť teplé, nie vriace).
Do samostatnej misky si pripravíme múku.
Pridáme trošku soli a štipku sódy bikarbóny.
Do polovice zohriateho mlieka si rozdrobíme kocku droždia.
Necháme aktivovať kvások – 10-15 minút.
Do nádobky s múkou, soľou a sódou bikarbónou vlejeme mlieko s droždím.
Pridáme olej a prilievame druhú polovicu mlieka.
Vypracujeme cesto. Cesto by sa nemalo veľmi lepiť na ruky.
Aby sa vám s ním ľahšie pracovalo, môžte si ruky potrieť olejom.
S cestom HNEĎ pracujeme, rukou vytvarujeme „placku“ a vyrežeme štvorce.
Plníme lekvárom podľa chuti.
Ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom.
Každú buchtu potrieme z hora a zo strán olejom – aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali.
Šup s tým do rúry na 180 stupňov na 40-45 minút.
Tu majú niektoré holky výhrady k tej dlhej dobe a stupňom, takže mojich 180 a 40-45 min. berte len ako odporúčanie.
Každá rúra pečie inak.
Ešte teplé ich potrieť studeným mliekom, do ktorého vmiešame vanilkový cukor.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)