Milujem nové zemiaky a keď je ich sezóna, vždy pripravujeme toto jedlo.
Je to veľmi jednoduché a také výborné, že netreba dokonca ani mäso.
Ak máte nové zemiačiky práve teraz doma, toto určite skúste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg malých približne rovnakých nových zemiakov
voda
1 lyžička soli
100 g masla
Voliteľné:
(strúčiky cesnaku nešúpané)
zväzok na jemno pokrájanej petržlenovej vňate prípadne
1 stredná cibuľa pokrájaná na drobno
olej
Ďalej:
Korenie podľa chuti
Bylinky podľa chuti
Dressing (voliteľné):
Biely jogurt – 1 téglik
Pretlačený strúčik cesnaku
Soľ
Korenie
Kvapka olivového oleja
Postup:
Zemiaky umyjeme a namočíme do vandlíka s osolenou studenou vodou. Lahšie sa potom očistia keď sú aj v šupke.
Zemiaky potom drhneme kefkou, alebo drôtenkou.
Vo veľkom, širokom, smaltovanom hrnci rozohrejeme olej s maslom.
Vsypeme očistené zemiaky, ktoré sme predtým neosušili od vody.
Nesolíme a nemiešame, lebo nové zemiaky sú veľmi krehké – rozpadli by sa.
Prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni za občasného potriasania hrncom.
Na začiatku nepridávame žiadnu vodu, zemiaky si pustia vodu samy.
Asi za 20 minút zemiaky zmäknú.
Odstránime pokrievku, zvýšime plameň, pridáme cesnakové strúčiky.
Zemiaky chvíľu na tuku opekáme.
Až teraz ich osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou.
Opatrne ich premiešame.
Ak sa niektoré zemiaky prichytili, vplyvom soli sa ľahko uvoľnia.
Môžeme ihneď podávať.
U nás je to jednoznačne najobľúbenejšia príloha, ak máte doma nové zemiaky – a hlavne tie malé, neváhajte vyskúšať.
Ak chcete, môžete podávať s jednoduchým dressingom z bieleho jogurtu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)