Ceny sa zvyšujú zo dňa na deň a základné produkty sú stále drahšie.
Preto vám prinášame unikátny recept na chlieb, ktorý si pripravíte sami doma a bude čerstvý aj o rok.
Navyše, neobsahuje ani gram múky a jeho tajomstvo je ukryté v spôsobe skladovania.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Naučte sa tento recept z YouTube kanála Piekarz Bogdan Smolorz a nebudete ľutovať.
Na internete nájdete rôzne recepty na klasické jedlá a pečivo, ktoré sa podávajú aj trochu inak.
Pekár Bogdan Smolarz na svojom YouTube kanáli ukázal, ako sa pripraviť na nedostatok chleba.
Takto pripravený chlieb uskladnený na chladnom mieste môže byť čerstvý až rok.
Recept neobsahuje ani gram múky a je bohatý na semienka.
Recept na domáci chlieb z pohárov
Množstvo na 8 zaváraninových pohárov s objemom 850 ml.
Najlepšie je vybrať poháre s jednoduchou štruktúrou alebo tie, ktoré sa v hornej časti rozširujú.
To výrazne uľahčí vyberanie chleba po upečení.
Dobrou voľbou sú aj uzavreté poháre.
Ingrediencie:
360 g nasekaných vlašských orechov
480 g hrubých ovsených vločiek
480 g jemných ovsených vločiek
800 g slnečnicových semienok
360 g zlatého ľanového semienka
360 g hnedých ľanových semienok
360 g tekvicových semienok
120 g chia semienok
80 g soli
130 g šťavy z agáve
150 g olivového oleja
2,25 litra horúcej vody
Postup:
Všetky mokré a suché ingrediencie dôkladne premiešajte v jednej veľkej miske.
Ingrediencie môžete miešať ručne alebo pomocou kuchynského robota.
Po zmiešaní všetkých zložiek nechajte hodinu stáť, aby mohli suché zložky absorbovať zvyšnú vodu.
Po uplynutí tejto doby rozdeľte hmotu na 8 rovnakých častí, z ktorých každá by mala mať 725 g.
Ponorte si ruky do vody, aby sa na ne nelepilo cesto a vytvarujte ich do tvaru podobného tégliku.
Potom ich vložte do pohárov vopred vymastených tukom a jemne ich v strede utlačte.
Takto pripravené zaváraninové poháre vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 60-70 minút.
Po 30 minútach znížime teplotu na 180°C.
Chlieb nemôže byť chladný alebo studený, pretože posledným krokom je pasterizácia.
Gumové tesnenia sparíme vo vriacej vode a potom ich položíme na uzávery.
Všetko dáme do pohárov a pevne uzavrieme sponkami.
Tieto chleby vložte do rúry hore dnom pri teplote 30 °C.
Doba pasterizácie by mala trvať približne 40 minút.
Hotovo.
Takto pripravený chlebík môžete dlhodobo skladovať až jeden rok.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Dobrú chuť!