Vynikajúci nápad na jedlo zo zemiakov, ktoré poslúži ako výborný hlavný chod.
U nás majú tieto zemiaky väčší úspech, ako klasické francuzáky.
Ak chcete skúsiť niečo nové a máte doma slaninu a hermelín, tento recept si určite obľúbite.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
K zemiakom už nepotrebujete žiadne špeciálne prílohy.
Bohato stačia kyslé uhorky, alebo čerstvá zelenina.
Potrebujeme:
1 ks hermelín
100 g plátková slanina
5 – 6 ks väčších zemiakov
grilovacie korenie
soľ podľa potreby
maslo na vymastenie
zálievka:
1/2 lyžičky kari korenie
2 štipky soľ
1/2 lyžičky mletá štipľavá paprika
štipka drvené čili
1 kelímok smotana na varenie
Postup:
Zemiaky očistíme a celé bez krájania ich uvaríme takmer domäkka v osolenej vode.
Scedíme a necháme vychladnúť.
Nakrájame na hrubšie plátky.
Počas varenia zemiakov si pripravíme hermelín, ktorý nakrájame na tenké plátky.
Zálievka:
Pripravíme ju zo smotany na varenie, trochy soli, štipľavej papriky, čerstvého chilli a kari korenia.
Všetko zamiešame v menšej miske a vymiešame.
Zapekaciu misku vymažeme maslom.
Vyložíme polovicou zemiakov.
Posypeme grilovacím korením a pokryjeme polovicou plátkovej slaniny.
Pokračujeme hermelínom.
Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov, grilovacie korenie, hermelín a pokryjeme zvyškom slaniny.
Ja na vrch vždy dávam silnejšie plátky slaniny.
Všetko prelejeme smotanovou zálievkou.
Zemiaky so slaninou dáme do vyhriatej rúry asi na 180 ° C.
Prikryté alobalom zapekáme asi 30 minút, potom zložíme a na funkciu gril zapečieme do chrumkava asi ďalších 10 minút, záleží od typu rúry.
Zemiaky zapekané so slaninou podávame ako teplý hlavný chod, napríklad s čerstvou zeleninovou prílohou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)