Toto je tisíckrát zdravšie, ako klasika s kryštálovým cukrom: Nesmierne zdravý bazový sirup, bez varenia a konzervantov!

Tento sirup neobsahuje klasický biely kryštálový cukor, ale brezový cukor zvaný Xylitol. Je nielen zdravší, ale aj fantasticky chutný. Vydrží celé mesiace aj bez konzervantov!
[mashshare]

Baza čierna patrí medzi najčastejšie používané liečivé rastliny na svete. ľudia ju už celé storočia používajú na liečbu infekcií a zápalov a starí Egypťania ju používali na zlepšenie zdravia pokožky a na liečbu popálenín.

Aj dnes kvet bazy čiernej veľa ľudí stále zbiera a používa ako prírodný liek na mnoho rôznych ochorení.

 

 

Baza čierna a jej účinky na zdravie

Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi

Antivírusové, antibakteriálne účinky

Antiseptické a detoxikačné účinky

Mierne antibiotické účinky

Podporuje potenie (chrípka…)

Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt

Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu

Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha

Udržiava zdravé dýchacie cesty

Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny

Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde

Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty

Uvoľňuje z tela kyselinu močovú

Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)

Upokojuje nervový systém

Eliminuje stres

Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)

Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)

Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože

 

 

Hovorí sa, že baza je jednou z najviac liečivých rastlín na svete, pretože obsahuje veľké množstvo flavonoidov, karoténu, vitamínu C.

Doteraz bolo známe, že je veľmi nápomocná pri chrípke, upchatých dutinách, bronchitíde, astme a alergiách. Tiež zlepšuje imunitu a pomáha pri cukrovke a zápche.

Liečivý bazový sirup bez cukru

Vynikajúci veľmi chutný recept na bazový sirup bez cukru.

Je nielen vynikajúci na ochutenie limonád, koláčov a dezertov.

 

 

Na liečivý bazový sirup potrebujeme:

cca 35 kvetov bazy

1,5 l prevarenej a vychladnutej vody

900 ml agátového medu

6 citrónov v bio kvalite

Postup:

Kvety bazy nathajte na miestach, ktoré nie sú prašné – ideálne ďalej od ciest a za slnečného dňa.

 

 

Kvety bazy ručne preberieme, a do veľkého pohára nastriháme len kvietky bez zelených častí.

Kvety zalejeme vodou, tak aby boli ponorené, pridajte na plátky nakrájame citróny a pohár zakryjeme gázou alebo čistou útierkou.

Necháme odstát aspoň 24 hodín na tmavom a chladnom mieste.

Potom bazu scedíme a vyžmýkame všetku šťavu z kvetov a citrónov a prelejeme do hrnca.

 

 

Pridáme citrónovú šťavu zo zvyšných citrónov (preceďťe cez sitko), med a sirup privedieme na miernom ohni do varu.

Varíme 5 minút a potom sirup opatrne prelejeme do teplých vysterilizovaných pohárov.

Dobre uzavrieme a necháme zabalené v deke/utekáru úplne vychladnúť.

Skladujeme v komore na tmavom mieste, a po otvorení ho skladujte v chladničke.

Bazový sirup nemusíte používať len do limonád, ide aj o vynikajúce sladidlo do koláčov a nepečených dezertov.

Tento sirup neobsahuje klasický biely kryštálový cukor, ale brezový cukor zvaný Xylitol.

Je nielen zdravší, ale aj fantasticky chutný.

Vydrží celé mesiace aj bez konzervantov. Toto je skutočne zdravý sirup z kvetov bazy!

Druhý recept na bazový sirup

 

 

Potrebujeme:

40-50 veľkých kvetov bazy

3 litrovú nádobu

1 celý citrón + 2 odšťavené

Sladidlo: Odporúčame Xylitol (Brezový cukor) 300-500 g

1 lyžičku kyseliny citrónovej

Postup:

Bazové kvety dáme bez oplachovania do nádoby (necháme len chvíľu na slniečku, aby vyliezli chrobáčiky).

Sladidlo a kyselinu citrónovú rozpustíme v 3 l vody a nakrájame do nej aj jeden citrón.

Bazové kvety zalejeme dostatkom tejto tekutiny tak, aby boli kvety celkom zaliate. Pridáme aj citrónovú šťavu a necháme počas noci lúhovať. Na druhý deň scedíme a jednoducho uchovávame v nádobe. Sirup vydrží celé mesiace aj bez konzervantov.

Tento sirup samozrejme nemá takú konzistenciu ako klasika s krištáľovým cukrom, ktorá sa varí. Chuť je ale omnoho čistejšia a jemnejšia. Toto je tisíckrát zdravšie ako klasický sirup s kryštálovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes