K tejto starej pochúťka ma inšpirovala pani Jana Kozáková, ktorá uverejnila recept na svoju nátierku z varených zemiakov, ktorú poznám pod názvom Lutenica.
Ide o vynikajúcu a naozaj lacnú pochúťku, ktorú môžete podávať na večeru, na slávnstné chlebíky, alebo len-tak, ako niečo dobré pod zub.
My sme túto nátierku kedysi robili každý týždeň, je sýta, chutí vynikajúco a je skutočne lacná a rýchla na prípravu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
neváhajte a skúste aj vy tento starý odskúšaný recept.
Potrebujeme:
500 g varených studených zemiakov
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 lyžice majonézy
3 lyžice oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžica dijonskej horčice
1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky pálivej papriky
2 lyžice sekanej pažítky
1 lyžica worcesteru alebo sójovej omáčky
soľ
korenie
Postup:
Na nátierku je ideálne použiť zemiaky, ktoré zvýšili z obedu.
Je to perfektný tip, ako zužitkovať zvyšky a pripraviť vynikajúcu pochúťku pre rodinu alebo priateľov.
Zemiaky klasiky uvaríme v osolenej vode.
Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté zemiaky (napr. aj zvyšné od obeda) postrúhame najemno.
Očistíme a pretlačíme cesnak.
Cesnak vymiešame so soľou.
Cibuľu ošúpeme.
A veľmi jemne nakrájame.
Zemiaky zmiešame so všetkými ostatnými surovinami.
Osolíme a okoreníme.
Podávame na vyprážaných hriankach, opečených toastoch alebo ako podklad na obložené chlebíčky.
U nás sa vyjedá aj bez pečiva, rovno z misky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)