Medzi obľúbenými dezertami sú na prvom mieste šišky.
Šišky si môžete jednoducho kúpiť v cukrárni, ale ak sa rozhodnete pripraviť si ich sami doma – budete spokojní.
Takéto pochúťky si navyše viete vyrobiť naozaj lacno.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ide o skvelú možnosť najmä teraz, keď sú ceny hotových sladkostí naozaj závratné.
Cesta k najlacnejším šiškám
Tajomstvo vyprážania lacných šišiek spočíva v pridaní menšieho množstva dosť drahých vajec.
Potom je ale potrebné, aby v ceste bolo trochu viac droždia.
Aby ste ušetrili na oleji, musíte ich vyprážať aj na úzkej panvici s použitím relatívne malého množstva tuku.
Je tiež dôležité robiť to v dávkach.
Ide p o lacný spôsob, ako si pochutnať na chutných a ľahko pripraviteľných dobrotách, ku ktorým sa budete určite vracať.
Pri vyprážaní donutov do nich pridajte trochu octu alebo silného alkoholu, vďaka čomu nenasiaknu tuk a tiež sa nepripália.
Tiež nepridávajte plnku pred vyprážaním – inak sa šišky rýchlo pripália a stvrdnú.
Na ich vyprážanie je najlepšie zvoliť bravčovú masť alebo repkový olej.
Potrebujeme:
650 g pšeničnej hladkej múky
1 vajce
50 g čerstvého droždia + 1 polievková lyžica cukru a trocha mlieka na prípravu kvásku
250 ml teplého mlieka
50 ml oleja na cesto
4 lyžičky cukru
2 polievkové lyžice octu
olej na vyprážanie (asi 1,5-2 šálky, podľa toho, akú úzku a hlbokú panvicu máte)
Ďalej:
hustá marmeláda
Postup:
Najprv si do misky rozdrobíme droždie.
Nalejeme trochou mlieka, pridáme lyžicu cukru.
Všetko spolu premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Do misy robota dáme všetky ingrediencie (kvások, vajce, mlieko, tuk, cukor, múku, 2 lyžice octu).
Cesto dôkladne vymiesime.
Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým úplne nevykysne.
Keď cesto na šišky vykysne (zdvojnásobí svoj objem), zľahka ho prehnetieme a rozvaľkáme.
Z hotového cesta tvarujte stredne veľké šišky.
Šišky opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.
Nakoniec šišky naplníme lekvárom pomocou cukrárskeho vrecka a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!