Nikto neodolá chutnému čerstvo upečenému domácemu chlebu s chrumkavou kôrkou.
Tento recept si rozhodne uložte – zíde sa vám v časoch, keď budú zatvorené obchody.
Nenáročný recept na chrumkavý domáci chlieb z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Takúto prípravu pečiva poznajú aj profi pekári.
Nasledujte ich vychytávky a získate pečivo ako od profíka.
Potrebujeme:
100 ml teplej vody
2 ČL kryštálového cukru
8 g suchého droždia
3 PL pšeničnej chlebovej múky
300 ml teplej vody
500 g pšeničnej chlebovej múky
1,5 ČL soli
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu.
Pridáme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.
Pridáme múku a dobre zamiešame.
Misku prekryjeme utierkou.
Necháme 20 minút kysnúť.
Po uplynutí doby nalejeme do zmesi teplú vodu.
Cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a miešame.
Mixérom šľaháme ďalších päť minút.
Misku prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.
Po uplynutí doby vareškou preložíme cesto (viď video).
Potom cesto opäť prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 15 minút na teplom mieste.
Cesto opäť preložíme.
Cesto prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.
Ruky si namočíme v studenej vode a cesto preložíme (viď video).
Misku s cestom naposledy prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.
Stôl posypeme múkou, vyložíme cesto, ktoré tiež posypeme múkou.
Cesto prekrojíme na 3 časti.
Jednu časť cesta preložíme na pomúčenú utierku.
Strednú časť cesta rozdelíme na dve časti a so zvyšným cestom preložíme na pomúčenú utierku.
V strede a po krajoch utierky vytvarujeme okraje (viď video).
Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Po uplynutí doby preložíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.
Po upečení necháme chleby vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU