Môj starý otec mal pravdu: Tajné triky pri príprave chleba, ktoré pekári pred vami skrývajú!

[mashshare]

Nikto neodolá chutnému čerstvo upečenému domácemu chlebu s chrumkavou kôrkou.

Tento recept si rozhodne uložte – zíde sa vám v časoch, keď budú zatvorené obchody.

 

 

Nenáročný recept na chrumkavý domáci chlieb z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Takúto prípravu pečiva poznajú aj profi pekári.

Nasledujte ich vychytávky a získate pečivo ako od profíka.

Potrebujeme:

100 ml teplej vody

2 ČL kryštálového cukru

8 g suchého droždia

3 PL pšeničnej chlebovej múky

300 ml teplej vody

500 g pšeničnej chlebovej múky

1,5 ČL soli

Postup:

Do misky nalejeme teplú vodu.

Pridáme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.

 

 

Pridáme múku a dobre zamiešame.

Misku prekryjeme utierkou.

Necháme 20 minút kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby nalejeme do zmesi teplú vodu.

Cez sitko preosejeme múku.

 

 

Pridáme soľ a miešame.

Mixérom šľaháme ďalších päť minút.

 

 

Misku prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.

Po uplynutí doby vareškou preložíme cesto (viď video).

 

 

Potom cesto opäť prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 15 minút na teplom mieste.

Cesto opäť preložíme.

 

 

Cesto prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.

Ruky si namočíme v studenej vode a cesto preložíme (viď video).

 

 

Misku s cestom naposledy prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.

Stôl posypeme múkou, vyložíme cesto, ktoré tiež posypeme múkou.

 

 

Cesto prekrojíme na 3 časti.

Jednu časť cesta preložíme na pomúčenú utierku.

 

 

Strednú časť cesta rozdelíme na dve časti a so zvyšným cestom preložíme na pomúčenú utierku.

V strede a po krajoch utierky vytvarujeme okraje (viď video).

 

 

Cesto zakryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

Po uplynutí doby preložíme cesto na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 25-30 minút pri teplote 190°C.

 

 

Po upečení necháme chleby vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes