Tento koláč voláme aj „Falošník“ alebo „Falošný tvarohový koláč“.
Dôvodom je fakt, že plnka tohoto dezertu chutí ako tvarohový krém, ale v skutočnosti doň tvaroh vôbec nejde.
Deťom zas krém pripomína chuť obľúbeného dezertu Pribináčik. Koláč je ľahučký a dobre sa krája.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Neváhajte a skúste tento dezert, nech ho nazvete akokoľvek, je jednoducho fantastický.
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
štipka soli
250 g masla
1 prášok do pečiva
200 g práškového cukru
4 žĺtky
Náplň:
600 ml mlieka
2 balíčky vanilkového pudingu (jeden je na 500 ml mlieka podľa výrobcu)
8 PL kryštálového cukru
2 vrecká vanilínového cukru
štipka soli
4 bielky
300 g kyslej smotany
Plech 33×38 cm.
Voliteľné:
Práškový cukor na posypanie
Čokoládovú polevu na preliatie
Postup:
Začneme prípravou cesta:
Do múky pridáme soľ, cukor a prášok do pečiva, rozmrvíme zmäknuté maslo, spoločne so žltkami avypracujeme testo.
Je možné pridat 1-2 PL mlieka, ak by nám to šlo ťažko.
Cesto zabalíme a dáme oddýchnuť do chladu, stačí na hodinu.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Prvú časť vyvaľkáme na tenko – priamo na peč.papieri, prenesieme s papierom na plech, natrieme náplň.
Prikryjeme druhou vyvalkanou časťou.
Pečieme cca 180 – 200 °C – 40 minút.
Upečený posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou (rozpustíme čokoládu s trochou masla alebo margarínu).
Náplň:
V časti mlieka rozmiešame pudingový prášok – oba vrecká.
Mlieko s cukrom a vanilínovým cukrom a špetkou soli privedieme do varu, vmiešame puding.
Varíme do zhustnutia, potom odstavíme.
Z bielkov vyšľaháme sneh.
Ešte do teplého vmiešame kyslú smotanu, po častiach sneh.
Nakoniec hotový koláč posypame práškovým cukor, alebo prelejeme čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)