Super rýchle ŠĽAHAČKOVÉ koláčiky, ľahučké ako vánok: Pečú sa len 10 minút a tomfnú aj linecké!

[mashshare]

Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tieto koláčiky vás určite potešia.

 

 

Môžete ich obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.

Pečivko je úžasne nadýchané, jemné a skutočne naň potrebujete len 3 prísady.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Autorkou receptu je pani Jana J.

 

 

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

250 g hera

250 ml smotany na šľahanie

Na obaľovanie:

 

 

Práškový cukor

Voliteľné:

Vanilkový cukor

Marmeláda

Bielková poleva

Škoricový cukor

Citrónová kôra

Postup:

 

 

Všetky suroviny zmiešame.

Vypracujeme jednotné hladké cesto.

Podľa potreby dosypeme múku.

 

 

Zabalíme a necháme odpočívať v chladničke cca 2 hodiny.

Rozvaľkáme na hrúbku asi 4-5 mm.

Vykrajujeme formičkou ľubovoľné tvary.

 

 

Pečieme pri 170°C asi 10 minút do ružova.

Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Z jedného cesta 5 verzií pečiva

1. verzia – Vanilkový cukor pridáme do cesta,  namiesto sušienok vyformujeme tvar rožtekov a máme skvelé vianočné rožteky. Ešte teplé poprášime práškovým cukrom.

 

 

2. verzia – tenšie sušienky spájame marhuľovým džemom a pofŕkame roztopenou čokoládou.

3. verzia – sušienky obalíme v škoricovom cukre a do cesta pridáme aj trochu citrónovej kôry.

4 . verzia (špeciálna) na slano: cesto pripravíme bez cukru, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, potrieme vajíčkom a posypeme soľou.

Táto varianta sa pečie o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to.

 

 

5 verzia – z cesta vykrojíme hviezdičky a tie potrieme bielkovou polevou – bielko vymiešané s práškovým cukrom.

Ak sa obávate surového bielka, použite namiesto bielka rum.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes