Medvedí cesnak (Allium ursinum), známy aj ako divý cesnak, je rastlina, ktorá sa vyskytuje v Európe a Ázii.
Táto rastlina rastie vo vlhkých až mokrých lesných oblastiach, kde vytvára husté koberce z tmavozelených lístkov.
Jednou z hlavných vlastností medveďa cesnaku je jeho výrazná vôňa po cesnaku, ktorú vydáva pri rozdrvení alebo poškodení listov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Táto vôňa priláka množstvo hmyzu, ktorý pomáha pri opelení rastliny.
Okrem svojej vône a chuťových vlastností má medveď cesnak aj množstvo zdravotných výhod.
Obsahuje totiž množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín C, draslík, kalcium a selén.
Medvedí cesnak má tiež antioxidačné a protizápalové vlastnosti, čo z neho robí obľúbenú zložku mnohých bylinných prípravkov.
Účinky medvedieho cesnaku na zdravie:
Podporuje imunitný systém a ochranu zdravia.
Má silné antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela.
Zlepšuje a hojí poranenia kože.
Prečisťuje a zlepšuje: dýchacie cesty (kašeľ, hlieny, zápal), pečeň a krv, močové cesty a obličky.
Podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie a odstraňuje plynatosť.
Znižuje vysoký cholesterol z krvi, znižuje vysoký krvný tlak, účinná prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Močopudný účinok odvodňuje nadbytočnú vodu z tela.
Upokojuje nervový systém.
Zlepšuje kvalitu spánku, zlepšuje funkciu mozgu a pamäti.
Super zdravé pesto s fantastickou chuťou
Existuje mnoho spôsobov, ako medveď cesnak použiť v kuchyni.
Dnes vám prinášame recept na pesto z medvedieho cesnaku, ktoré je nielen chutné, ale aj veľmi zdravé.
Na základný recept potrebujete len medvedí cesnak a kvalitný olej.
Ja pridávam recept, ktorý mám veľmi rada a u nás doma má veľký úspech.
Potrebujeme:
500 g medvedieho cesnaku
380-400 ml panenského olivového oleja
20 g morskej soli (alebo Himalájskej soli)
Píniové oriešky (alebo aj mandle či vlašské orechy)
Postup:
Listy cesnaku dobre umyjeme a necháme odkvapkať.
Rozmixujeme a postupne pridávame olej – táto verzia je základná a môžete nechať len tak.
Ja do zmesi ale pridávam aj soľ a keď mám, tak aj pár píniových orieškov.
Zmes plníme do sterilizovaných pohárov a na vrch ešte dolejem olej.
Zavrieme a skladujeme v chladničke.
Je to fantastická vec na chlebíčky, do omáčok, polievok, pod mäso. jednoducho na čo si len spomeniete.