Veľkonočný koláč „KRAFFIN“: Nadýchaná sladká dobrota!

[mashshare]

Pripravte si doma tradičný ukrajinský veľkonočný koláč podľa nášho nenáročného receptu.

Nenahraditeľná hrozienková chuť vás bude sprevádzať sviatočnými dňami.

 

 

Famózny recept na legendárny veľkonočný koláč z youtube kanála Ellen’s Kitchen.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

80 ml teplého mlieka

1 PL kryštálového cukru

7 g suchého alebo 18 g čerstvého droždia

1 PL múky

2 vajcia

2-3 PL pomarančovej šťavy

kôru z jedného pomaranča

40 g masla

štipku soli

100 g kryštálového cukru

300-350 g múky

Na plnku:

80 g masla

100 g hrozienok

 

 

Postup:

Do menšej misky pridáme droždie.

Pridáme cukor a nalejeme teplé mlieko.

 

 

Nakoniec pridáme múku.

Premiešame a necháme 10 minút kysnúť.

 

 

Do hlbokej misy pridáme vajcia.

Nasypeme cukor a štipku soli.

 

 

Nalejeme roztopené maslo a pomarančový džús.

Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a metličkou premiešame.

 

 

Pridáme kvások a zamiešame.

Postupne pridávame múku a miešame.

 

Rukou vymiesime hladké cesto.

Misku prekryjeme fóliou a necháme 40 minút odpočívať.

Po uplynutí doby cesto vytvarujeme na stole.

Rozdelíme na dve rovnaké časti.

Cesto rozvaľkáme a potrieme zmäknutým maslom.

Posypeme hrozienkami a zrolujeme.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, potrieme maslom a posypeme hrozienkami.

Na kraj položíme zrolované cesto a zrolujeme do jednej rolky (viď video).

 

Roládu rozrežme pozdĺžne, ale nie celkom – necháme cca 2 cm (viď video).

Potom cesto zrolujeme do tvaru ulity a vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (viď video).

 

 

Formu prekryjeme fóliou a necháme 30 minút odpočívať.

Koláč vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 50 minút pri teplote 160°C.

Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes