Tieto pagáče robila na veľkú noc už moja babička.
Dávala do nich do nich aj jednu špeciálnu jarnú prísadu – medvedí cesnak.
Práve vďaka nemu chutili vždy pagáše neskutočne dobre a tá vôňa v kuchyni sa nedá ani opísať. :-)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prvý medvedí cesnak sa začína objavovať už koncom marca.
Kedže rastie len na jar, musíme sa ho dosýta nabažiť skôr, ako nadobro zmizne a objaví sa až o rok.
Vyskúšajte kombináciu medvedieho cesnaku a lahodného cesta v perfektných domácich pagáčikoch.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
100 ml mlieka
150 g kyslej smotany
1 vajce
250 g margarínu alebo masla
150 g tvarohu
3 lyžičky soli
Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku
1 vajce na potretie
Postup:
V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie.
Počkáme, kým nevyjde kvások.
V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh.
Vajcie rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi.
Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial).
Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý).
Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu.
Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme.
Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.
Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.
Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta.
Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.
Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)