Upečte si jemný a voňavý turecký chlieb v pohodlí domova.
Zaujme vás svojou neobyčajnou prípravou, skvelým cestom a nezabudnuteľnou chuťou.
Vynikajúci recept na tradičný turecký chlieb z youtube kanála Schnell Lecker Schön.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
350 ml teplej vody
7-10 g suchého droždia
5 g kryštálového cukru
400 + 100 g pšeničnej chlebovej múky
5 g soli
30 ml olivového oleja
kukuričnú múka
Postup:
Do pohára s teplou vodou pridáme droždie.
Pridáme cukor, premiešame a necháme 5 minút pôsobiť.
Do hlbokej misy preosejeme múku.
Pridáme soľ a metličkou dobre premiešame.
Pridáme kvások a špachtľou dobre premiešame.
Postupne pridávame olej a rukou vymiesime lepivé cesto.
V tejto fáze preosejeme ďalších 100 g múky.
Ruku si namočíme v troche oleja a dobre premiešame.
Cesto prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Nakysnuté cesto posypeme múkou a jemne vymiešame.
Stôl posypeme múkou a položíme naň cesto.
Cesto posypeme múkou a rukami ho miesime (viď video).
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a posypeme múkou.
Obidve časti cesta preložíme a vytvarujeme do gule.
Cesto prekryjeme utierkou a necháme 15-20 minút pôsobiť.
Po uplynutí doby z cesta vytvarujeme chlieb a prištipneme okraje (viď video).
Cesto rukami jemne vyvaľkáme.
Potom ho uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto prekryjeme fóliou a necháme 15 minút na teplom mieste.
Potom cesto potrieme čistou vodou a posypeme kukuričnou múkou.
Do cesta urobíme zárez nožom.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 25-35 minút pri teplote 220°C.
Po upečení necháme chlieb úplne vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU