Vynikajúci recept na lahodné zemiakové placky, ktoré pripravíte bez pracného strúhania.
Ideálne na rýchly a sýty obed.
Navyše, tieto placky sú aj veľmi chutné a dokonca tromfnú aj klasiku zo strúhaného cesta.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak si schcete uľahčiť prípravu obeda a pritom jedlu neubrať na chuti, tento recept je presne pre vás.
Potrebujeme:
500 g zemiakov
1 malá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 vajce (alebo 1 polievková lyžica mletých ľanových semienok v 3 polievkových lyžiciach vriacej vody)
asi 40 g pšeničnej hladkej múky
soľ a korenie podľa chuti
repkový olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a umyjeme.
Uvaríme do mäkka v osolenej vode.
Scedíme a necháme vychladnúť.
Cibuľu ošúpeme a nakrájame.
Orestujeme dosklovita v malom množstve dobre rozohriateho oleja.
Na záver pridáme prelisovaný cesnak.
Uvarené zemiaky rozdrvíme lisom alebo vidličkou.
Spojíme ich so zeleninou z panvice, potom posypeme múkou a pridáme vajíčko.
Všetko dochutíme soľou a korením.
Z hmoty vytvoríme nie veľmi hrubé palacinky, ktoré vyprážajte na strednom ohni.
Keď sú z oboch strán opečené, odstráňte prebytočný tuk a podávajte.
Zemiakové placky bez strúhaných zemiakov výborne chutia s kyslou smotanou alebo hubovou omáčkou .
Na našej stránke nájdete ďalšie nápady na zemiakové placky.
Vyskúšate pochúťku obohatenú o chutný syr .
Sú mimoriadne aromatické.
Možno vás zláka aj pochúťka s prídavkom klobásy.
Druhý spôsob – Placky bez strúhania zo surových zemiakov
Prvotriedne zemiakové placky bez strúhania zemiakov.
Zaručene chrumkavé a fantasticky chutné.
Potrebujeme
1 kg zemiakov
300 g cibule
2 vajcia
2 polievkové lyžice múky
soľ, korenie podľa chuti
rastlinný olej
Na omáčku:
300 gramov bravčového mäsa
300 gramov paradajkovej omáčky
100 mililitrov vody
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
pol lyžičky čierneho korenia
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 4 časti.
To isté spravíme s ošúpanou cibuľou.
Zeleninu preložíme do misky mixéra a rozmixujeme sa na homogénnu hmotu.
Hotová hmota sa prenesie do misy, pridáme vajcia, soľ a korenie.
Pridajte múku a dôkladne premiešajte.
Nalejte na palvicu olej.
Pomocou naberačky vrstvite na panvicu zemiakovú zmes a opečte z oboch strán dozlatista.
Potom placky preložíme na dosku potiahnutú vystlanú papierovou utierkou.
Na mäsovú omáčku:
Mäso a cibuľu nakrájajte na veľké kúsky a pomelte ich v mlynčeku na mäso alebo v mixéri.
Na panvicu zahrejterastlinný olej a preložte na panvicu mäsovú zmes.
Restujte, kým sa neoparí tekutina. Potom pridajte paradajkovú šťavu, cukor, soľ a čierne korenie.
Zmiešame s vodou a zmes nalejeme k mäso.
Všetko dobre premiešajte a nechajte restovať ďalších 5-7 minút.
Omáčku podávame s plackami.
Ak chcete, do cesta na placky môžete pridať aj cuketu, papriku, alebo nakrájané huby.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)