Klobása v pohári podľa receptu môjho starého otca nie je len obyčajná konzerva.
Je to nadčasová pochúťka, ktorá sa bude hodiť do ruksaku na výlet, na dovolenku, rýchlu večeru aj ako pochúťka na chlebíček, keď nás nečakane prepadne malý hlad.
Recept je veľmi jednoduchý, no obsahuje dve tajomstvá:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
tajomstvom chuti je správna kombinácia mäsa a korenia.
A tajomstvom trvanlivosti je proces prípravy.
Vďaka tomuto bude klobása v pohári dobrá dlhé mesiace.
Potrebujeme:
1 kg bravčového mäsa, najlepšie krkovičky alebo pliecka
asi 0,5 kg surovej slaniny
200 ml studenej vody
plochá lyžička cukru
1 lyžička soli
bobkové listy – toľko, koľko chcete pripraviť pohárov
2 polievkové lyžice majoránu
1 lyžička papriky
5 strúčikov cesnaku
voliteľné:
trochu sladkej alebopálivej papriky
Postup:
Mäso osušíme papierovou utierkou a nakrájame na menšie kúsky.
Kúsky tuku nevyhadzujte – ponesie všetku chuť a navrchu urobí chutnú vrstvu.
Mäso pomelieme na hrubom mlynčeku – jednotlivé kúsky treba cítiť pod prstami.
Potom ich preložíme do misy.
Pridáme vrchovatú lyžičku soli, prelisované strúčiky cesnaku a zvyšok korenia.
Začnite miesiť mäsovú hmotu.
Keď sa mäso spojí s korením, postupne prilievame studenú vodu.
Masírujte mäso, aby absorbovalo všetku tekutinu.
Čisté poháre sterilizujeme.
Na spodok každého pohára dáme bobkový list.
Potom dajte mäsovú hmotu do 2/3 výšky a dobre ju zatlačte, aby nezostali prázdne miesta.
Poháre pevne uzavrite.
Vložte do veľkého širokého hrnca a naplňte vodou asi do 3/4 výšky.
Dno hrnca prikryjeme utierkou, aby zaváracie poháre vplyvom tepla nepraskli.
Zapnite sporák na nízky výkon a keď voda zovrie, varte poháre 2 hodiny.
Potom nechajte úplne vychladnúť.
Na druhý deň poháre opäť vyvarte a varte pol hodiny.
Nechajte úplne vychladnúť.
Tento proces zopakujte ešte 2 krát.
Skladujeme na chladnom mieste.
Poháre sú vynikajúce na cesty, alebo na rýchlu večeru.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)