Už ste niekedy vyskúšali fánky z kyslej smotany?
Sú rýchle, fantasticky chutné a ak do cesta pridáte túto prísadu, zaručene nebudedú mastné.
Potrebujeme:
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g múka polohrubá
2 lyžice maslo
2 lyžice cukor práškový
1 ks žĺtok
1 balíček kypriaci prášok do pečiva
4 lyžice smotana kyslá
1 lyžica ocot vínny
0,5 dcl voda teplá
pol lyžičky soľ
2 lyžice rumu
Na vysmážanie :
olej
Na obaľovanie:
Práškový cukor
Vanilkový cukor
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a práškovým cukrom.
Priemiešame.
Pridáme maslo izbovej teploty (nie rozpustené).
Pridáme aj kyslú smotanu, žĺtko a vinný ocot premiešaný z 0,5 dcl teplou vodou.
Nakoniec pridáme aj rum.
Pridanie rumu nie je len na vôňu, v skutočnosti ide o starý trik, vďaka ktorému pri vyprážaní fánky nenasiaknú olejom.
Spracujeme cesto, tak ako na rezance.
Cesto je dobré rozdeliť na dva bochníky, aby sme ich mohli na tenko rozváľať.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi na 2 mm.
Potom radielkom pokrájame na 2-3 cm pásiky.
V strede urobíme zárez a stáčame.
Prípadne môžete zvoliť aj iné tvary podľa vášho vkusu a kreativity.
Takto pripravené fánky,vkadáme do rozpáleného oleja.
Keď sú z jednej strany ružové, pretočíme a dopečieme.
Upečené fánky preložíme na papierové utierky.
Sú ohromné a chrumkavé.
Po chvíli už len obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru/prípadne môžeme použiť aj škoricový cukor.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)