Pripravte si doma úžasne lahodný chlieb s chrumkavou kôrkou.
Odkedy som vyskúšal tento recept, tak som chlieb prestal kupovať v obchode.
Nenáročný recept na chrumkavý domáci chlieb z youtube kanála Recetas de Esbieta.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg univerzálnej pšeničnej múky
18 g soli
650-700 ml vody
9 g čerstvého alebo 3 g suchého droždia
Postup:
Do nádoby pridáme vodu izbovej teploty.
Nadrobíme droždie a dobre premiešame.
Do misky cez sito preosejeme múku.
Pridáme soľ.
A rukou premiešame.
Nalejeme kvások a premiešame.
Misku prekryjeme.
Vložíme na pol hodinu do chladničky.
Po uplynutí doby si namočíme ruku vo vode, cesto naťahujeme a prekladáme cez seba (viď video).
Misku s cestom opäť prekryjeme.
A vložíme na ďalších 30 minút do chladničky.
Proces s naťahovaním cesta a uložením do chladničky zopakujeme 4-krát.
Naposledy vložíme cesto do chladničky na 1,5 – 2 hodiny.
Na stole rozprestrieme utierku, posypeme múkou a votrieme ju do vnútra látky.
Cesto opatrne vyložíme na pomúčený stôl a prekladaním vyformujeme chlieb (viď video).
Cesto posypeme múkou, vložíme do misky vystlanej pomúčenou utierku, prekryjeme a necháme 20 minút kysnúť pri izbovej teplote.
Rúru rozohrejeme na 230°C (spodný ohrev).
Na drevenú podložku položíme papier na pečenie.
Na podložku položíme cesto a spravíme na ňom nožom zárezy.
Cesto aj s papierom preložíme na plech v rozohriatej rúre.
Do nádoby pod plechom nalejeme necelý pohár vody.
Na rúre zvolíme horný/spodný ohrev a pečieme 15 minút.
Potom znížime teplotu na 180°C.
Chlieb pečieme hodinu a 20 minút až hodinu a 40 minút.
Chlieb po upečení položíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Môžeme servírovať.
Chcete, aby vám chlebík vydržal celý týždeň? Skúste trik mojej mamy
Moja mama má super trik, ako udržať chlebík čerstvý celý týždeň.
Pribaľte k chlebu, do vrecka, kde ho skladujete, jednu stonku zeleru. Výsledok? Chlieb bude čerstvý a bez plesní.
Najlepšie je na skladovanie ľanové vrecko.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: