Živé kysnuté cesto je vždy zdravšie ako kvások z obchodu.
Umožňuje lepšie a rýchlejšie vstrebávanie sacharidov a tiež obohacuje cesto o živiny.
Zopár tipov ako nahradiť droždie z portálu sovkusom.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kváskové cesto z chmeľu
Potrebujeme:
chmeľ
vodu
1 PL kryštálového cukru
80 g pšeničnej múky
Postup:
Chmeľ zalejeme vodou v pomere jedna ku dvom a varíme ho, kým sa množstvo tekutiny nezníži na polovicu.
Potom vývar prefiltrujeme a nalejeme do pohárov (200 ml).
Na jeden pohár kvásku budeme potrebovať lyžicu cukru a 80 g pšeničnej múky.
Kvások prikryjeme utierkou.
Necháme dva dni na teplom mieste.
Potom ho vložíme do chladničky.
Chmeľový kvások použijeme v množstve 1/2 šálky na 1 kg pšeničnej múky.
Kvások z hrozienok
Potrebujeme:
150 g hrozienok
vodu
1 PL kryštálového cukru
Postup:
Kvások z hrozienok je sladší a aromatickejší.
Napriek tomu, že neobsahuje múku, dajte pozor na divoké kvasinky, ktoré sú na šupke hrozna.
Hrozienka zalejeme teplou vodou a pridáme cukor.
Najlepšie je pripraviť kvások v fľaši.
Vrch prekryjeme štyrmi vrstvami gázy.
Necháme na teplom mieste 5 dní, po ktorých bude kvások pripravený.
Zemiakový kvások
Potrebujeme:
2 hrste chmeľu
2 l vody
100 g soli
200 g kryštálového cukru
12 zemiakov
2 PL škrobu
25 g suchého droždia
Postup:
Chmeľ pridáme do hrnca a nalejeme vodu.
Pridáme soľ a cukor.
Privedieme do varu, potom vývar precedíme.
Zemiaky nastrúhame, zmiešame so škrobom a uvaríme v chmeľovom vývare do želé.
Potom do teplej zmesi pridáme 25 g droždia, premiešame a necháme na teplom mieste v trojlitrovej nádobe prikrytej gázou.
Za deň bude kvások hotový.
Veľa šťastia!