Moja mama má vynikajúci recept na závin, ktorý sa v našej rodine okamžite udomácnil na prvom mieste.
Záviny nemusia ani minútu kysnúť, s cestom sa pracuje hneď.
Nám záviny najviac chutia s makovou plnkou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Môžete samozrejme zvoliť aj iné príchute – napríklad orechovú, tvarohovú, kakaovú, alebo jablkovú.
Prípadne môžete aj makov plnku ozvláštniť strúhanými jablkami vytlačenými zo šťavy.
Potrebujeme:
1 kg polohrubá múka
4 lyžice kryštálový cukor
1 lyžička soľ
1 bal. prášok do pečiva
2 ks vajce
300 ml olej
500 ml mlieko
1 kocka droždie
1/2 lyžičky práškový cukor
100 ml teplé mlieko
na plnenie
maková plnka
Voliteľné:
Kakao
Orechy
Tvaroh
Lekvár
Postup:
100 ml teplého mlieka zmiešame s polovicou lyžičky práškového cukru, pridáme kocku droždia a necháme vzísť kvások.
V druhej miske zmiešame všetky ostatné suroviny.
Potom pridáme kvások.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri časti.
Môžeme hneď pracovať.
Cesto rozvaľkáme na tenší plát, ktorý potrieme makovou plnkou (ja mak zalejte horúcim mliekom – vznikne hustá masa).
Zrolujeme a spoj uzavrieme.
Preložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.
Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút – sledujeme.
Zostávajúce dve cestá môžeme naplniť napríklad orieškami a kakaom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)