Vývar je jednou z najobľúbenejších polievok v slovenskej kuchyni.
Zdalo by sa, že nie je nič jednoduchšie ako si ho pripraviť.
Staré mamy často hovoria, že „vývar sa robí sám“, no oplatí sa poznať niekoľko malých trikov, ktoré vám varenie uľahčia a vývar vás poteší svojou chuťou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Mnohí Slováci si nevedia predstaviť nedeľný obed bez vývaru a preto vám prinášame užitočné tipy z portálu kobieta, ktoré ho posunú na vyššiu úroveň.
Vývar sa môže variť s hydinovým aj hovädzím mäsom a väčšina z nás už má svoje preferencie.
Hoci sa jeho príprava môže zdať jednoduchá a vývar sa považuje za základný pokrm, existujú pravidlá, ktoré sa pri jeho varení môžu hodiť.
Každá gazdinka má svoje osvedčené spôsoby, ako ho uvariť presne tak, ako ho má rada.
Do vývaru si asi každý niečo pridá, čím zrejme identicky pripravená polievka chutí každému trochu inak.
Existuje však niekoľko pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať, aby ste si vychutnali plnú chuť vývaru.
V prvom rade, aby bola polievka intenzívna a aromatická, nezabudnite mäso vždy vložiť do studenej vody, chvíľu povariť a až potom pridať zeleninu a prísady.
Čo je dôležité – vývar sa môže soliť až na konci varenia.
V opačnom prípade prísady nedodajú vode svoju chuť.
Oplatí sa držať aj osvedčenej zeleniny a do vývaru nezabudnúť pridať mrkvu, petržlen a opraženú cibuľku.
Pridajte studenú vodu
Ide o osvedčený patent babičiek, na ktorý by sme nemali zabúdať.
Kuchári aj skúsené gazdinky veľmi dobre vedia, že existuje skvelý spôsob, ako urobiť vývar vždy dokonalý.
Do vriacej polievky stačí aspoň raz pridať pohár studenej vody a môžete aj viackrát.
Táto činnosť sa nazýva kalenie vývaru.
Takto sa zníži jeho teplota, čím sa vývar už nezakalí, takže bude krásny číry.
Niektorí idú ešte o krok ďalej a do vývaru pridávajú ľadovú vodu alebo dokonca kocky ľadu.
Pôsobenie je však veľmi podobné, takže stačí počas varenia 2-3 krát pridať trochu studenej vody a vychutnať si čistý aromatický vývar.
Toto je dôvod, prečo najlepší kuchári pridávajú do vývaru ocot
Dobrý vývar musí byť číry, voňavý a mal by mať bohatú chuť.
Chutný pokrm plný cenných živín najlepšie pripravíte tak, že do vriaceho vývaru nalejete malé množstvo octu.
Tento trik šéfkuchára určite oceníte.
Tajomstvom dokonalého vývaru nie je správny pomer zeleniny, mäsa a vody.
Sú základom, no oveľa dôležitejšou ingredienciou, o ktorej vedia azda len niektorí kuchári, je liehový ocot.
Akú funkciu má ocot vo vývare?
Liehovinový ocot je kyslý a pomôže pri vyvážení chuti polievky.
To však nie je jeho hlavná úloha.
Oveľa dôležitejšou funkciou kyseliny octovej pre chuť pokrmu bude rozpustenie chrupavky a spojivového tkaniva nachádzajúcich sa v mäse.
Jeho pridaním získame zásadnejší, na kolagén bohatší vývar.
Dôvodom je, že živiny, ktoré sú zvyčajne nahromadené v hĺbke mäsa budú mať možnosť prejsť do vývaru.
Jedlo bude chutnejšie a oveľa zdravšie.
Koľko octu možno pridať do vývaru bez toho, aby sme nepokazili jeho chuť?
Ak vám bráni naliať ocot do vývaru obava, že jeho chuť bude v pokrme badať, môžete si byť istí, že na 5 litrov polievky potrebujete iba 1 polievkovú lyžicu kyslého korenia.
Najvhodnejší čas na pridanie je, keď sa vývar varí asi hodinu, ale zeleninu sme doňho ešte nedali.
Mäso trochu zmäkne a ocot pomôže otvoriť príslušné štruktúry, ktoré ukrývajú tie najcennejšie živiny.
Jednoduchý a lacný trik na zlatistý a aromatický vývar
Keď budete najbližšie variť vývar, pridajte doňho opálenú cibuľu v zlatej šupke.
Práve ona dodá polievke krásnu zlatistú farbu.
Cibuľu ošúpeme z vrchnej vrstvy.
Potom ju prekrojíme na polovicu.
Každú polovicu položte na vidličku a opaľujte priamo nad plameňom sporáka, aby zhnedla.
Ak nemáte plynový sporák, polovičky cibule opražte na suchej teflónovej panvici.
Pražená cibuľka v šupkách je podstatou chuti každého vývaru.
Aby mal vývar komplexnú a plnú chuť, vyskúšajte ho uvariť z niekoľkých druhov mäsa.
Okrem kuracieho mäsa pridajte časť hovädzieho mäsa s kosťou.
Do vývaru môžete pridať aj kúsok moriaka alebo kačice.
Okrem mäsa je veľmi dôležitá aj zelenina a koreniny, ktoré dodávajú chuť a vôňu.
Vývar bude lahodne chutiť, keď k nemu pridáte vhodne upravenú cibuľu, mrkvu, petržlenovú vňať, zeler, pór, niektorí dávajú aj kúsok čínskej kapusty alebo sušené hríby.
Do vývaru určite pridajte bobkový list, nové korenie, vetvičku čerstvého ligurčeka a poriadnu porciu petržlenovej vňate.
Môžete použiť sušený ligurček, stačí pridať do vriaceho vývaru lyžičku tohto korenia.
Na konci varenia môžete do vývaru pridať aj štipku kurkumy, ktorá zvýrazní chuť a farbu.
Viete kedy je tá správna chvíľa osoliť vývar? Správne načasovanie je dôležité!
Môže sa zdať, že to nie je dôležité a soľ môžete pridať hocikedy, opak je však pravdou.
Príprava vývaru sa zdá byť mimoriadne jednoduchá.
Do hrnca vložíte mäso, zalejete vodou, pridáte zeleninu, soľ, korenie, môže sa pridať ligurček, petržlenová, či zelerová vňať a len sa všetko uvarí.
Avšak počas varenia zistíte, že sa môžu vyskytnúť malé prekážky, ktoré môžu vývar pokaziť.
Existuje preto pár základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržať, aby ste dosiahli vynikajúci výsledok.
Dajte si pozor aj na správne dochutenie soľou.
Soľ je zvýrazňovač chuti takmer každého jedla.
Bez soli nič nechutí dobre, ale nie je dobrý ani opačný extrém a prehnaným solením môžete jedlo nadobro pokaziť.
Dobrú chuť!