Tento koláč je v našej rodine už roky, recept naň mi dala ešte moja stará mama, ktorá bola vyhlásená cukrárka.
Koláč robím s jablkovou alebo makovou plnkou, obe sú vynikajúce.
Môžete skúsiť aj s orechmi, je len na vás, ako si tento starodávny koláč vychutnáte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
600 g hladkej múky
150 g cukru práškového
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
trošku citrónovej kôry
1 vajce
250 g Hery
50 g kyslej smotany alebo 5 lyžíc sladkej smotany alebo 5 lyžíc mlieka
Náplň:
1 kg nastrúhaných jabĺk
cukor podľa chuti
vanilkový cukor
škorica
hrozienka
citrónová kôra
Ďalej:
1 žĺtok na potretie.
Postup:
Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo.
Na doske spracujeme cesto.
Rozkrojíme ho na 2 rovnaké kúsky.
Cesto nemusí odpočívať, dobre sa s ním pracuje.
Plech 30 x 40 cm vytrieme papierom od Hery.
Rozvaľkáme jeden diel cesta a pomocou valčeka prenesieme na plech.
Poukladáme ľahko vylisovanými jablkami.
Urovnáme, pocukrujeme, pridáme hrozienka, škoricu a citrónovú kôru.
Prikryjeme druhým plátom.
Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a vidličkou na ňom urobíme vlnky.
Pečieme na 190 ° C do zlatista (ja pečiem 30 minút).
Na čerešňovo-makovú tortu zomeliem 50 dkg maku.
Pridám cukor a roztopím s trochou mlieka, aby sa dali natrieť na cesto, navrch čerešne.
Tento koláč robím už roky, dobre sa robí a je vynikajúci.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)