Toto je jeden z najchutnejších a rozhodne najjednoduchších chlebov, aké som kedy pripravoval.
Odkedy pečiem tento chrumkavý domáci chlieb, v obchode ho už nekupujem.
Najjednoduchší recept na chutný domáci chlieb z youtube kanála Weltverborgen.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
3 šálky múky (600 g ), z toho sme my použili:
1 šálku múky typu 405
1 šálku múky typu 550
1 šálku špaldovej múky typu 630 alebo 1050
1,5 šálky vody (470 ml)
2 ČL soli
1-2 ČL sušeného droždia (1/4 kocky čerstvého droždia + vlažnú vodu)
Postup:
Do hlbokej misky pridáme múku.
(Môžete použiť múku, ktorú chcete – my sme použili 3 druhy).
Ďalej pridáme soľ, droždie a dôkladne premiešame.
Do múky nalejeme horúcu vodu.
Miešame, kým nezískame lepkavú konzistenciu.
Misu prekryjeme alobalom.
Necháme kysnúť na teplom mieste 3 hodiny.
Nakysnuté cesto vyberieme na pomúčenú podložku.
Stierkou ho párkrát pootočíme.
Z cesta vytvarujeme chlieb.
Preložíme ho na papier na pečenie.
Chlieb aj s papierom preložíme do hrnca.
Do cesta spravíme nožom zárez, aby sa v strede roztrhlo.
Hrniec prekryjeme pokrievkou.
Necháme chvíľu odpočívať.
Hrniec vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 200°C (horný/spodný ohrev).
Po uplynutí doby odstránime papier.
Cesto vložíme naspäť do hrnca.
A bez pokrievky pečieme ďalších 30 minút pri teplote 200°C.
Po dopečení necháme chlieb vychladnúť.
Teraz môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: