Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu.
Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.
Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU
Potrebujeme:
1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)
45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)
teplomer
Postup:
Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.
Ponoríme doňho teplomer.
Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.
Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.
Teraz pridáme citrónovú šťavu.
Dobre premiešame.
A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.
Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.
Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.
Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.
Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.
Potom si zoberieme malú plastovú misku.
Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.
Natlačíme ho do misky.
Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.
Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.
Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: