Máte vo svojej záhrade rozmarín?
Máme pre vás jednoduchý recept na domáce rozmarínové želé, ktoré je hotové za 5 minút.
Je nesmierne lahodné a okrem toho má aj liečivé vlastnosti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z portálu comment-economiser.
Rozmarínové želé
Potrebujeme:
5 vetvičiek rozmarínu (asi 30 g)
150 g kryštálového cukru
1 PL medu
500 ml vody
3 g rastlinnej želatíny agar-agar
Postup:
Príprava: 1 min
Varenie: 12 min
Pre 4 osoby
Opláchneme si vetvičky rozmarínu a do hrnca si nalejeme vodu.
Ponoríme do nej vetvičky a privedieme do varu.
Hneď ako voda zovrie, vypneme sporák a necháme lúhovať 15 minút.
Zmes prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí nálevu pridáme agar-agar.
A dobre premiešame.
Pridáme cukor a med.
Potom dobre premiešame.
Zmes nalejeme do hrnca a vrátime na sporák.
Znovu necháme zohriať bez toho, aby sa zmes varila.
Počkáme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Prelejeme do pohárov, necháme vychladnúť a vložíme do chladničky.
Rozmarínové želé je hotové!
Jednoduché, rýchle a chutné.
Poháre uchovávajte v chladničke tak dlho, ako chcete.
Cukor totiž slúži ako konzervant, rovnako, ako pri džemoch.
Množstvo cukru môžete aj trochu znížiť.
Ako konzumovať rozmarínové želé?
Rozmarínové želé má veľmi rafinovanú chuť.
Natrieť ho môžete na plátky toastu alebo jogurtového koláča.
Hodí sa aj k ovčiemu alebo koziemu syru.
A výborne chutí aj s údenou šunkou!
Pre sladkú chuť sa želé hodí do čaju, sušienok alebo zmrzliny.
Aké sú výhody rozmarínového želé?
Toto želé má tiež liečivé vlastnosti, ktoré nie sú zanedbateľné.
Rozmarín má protizápalové, antiseptické a expektoračné vlastnosti.
Napríklad pri prechladnutí alebo zápale priedušiek si dajte poriadnu lyžicu tohto želé.
Môže sa tiež zriediť v horúcej vode a pripravíte si tak bylinkový čaj s viacerými výhodami, ktorý je pripravený za 2 sekundy.
Veľa šťastia!