Ak ste doteraz nemali radi brokolicu alebo karfiol, vyskúšajte tento recept, bude mať zaručený úspech najmä medzi fanúšikmi syrov.
Toto jedlo je vynikajúce, ale veľmi jednoduché, vyžaduje si inimálnu prípravu, ale je pripravené bleskovo a s malou prácou.
Dá sa urobiť len s brokolicou alebo karfiolom, ale je to oveľa chutnejšie, keď sa zmiešajú obe zeleniny – majú rozdielne chute, no textúrou sú rovnaké, výborne sa dopĺňajú.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zeleninu sa oplatí predvariť a cibuľku podusiť. Toto jedlo skvelo zasýti a naozaj veľmi, veľmi chutné.
Potrebujeme:
50 dkg brokolice
50 dkg karfiolu
3 lyžice olivového oleja
1 kus červenej cibule
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
Na syrovú omáčku:
15 dkg syra čedar
1 polievková lyžica škrobu
3,5 dl mlieka
pol lyžičky dijonskej horčice
½ ČL údenej papriky
5 dkg mozzarelly
Postup:
Karfiol a brokolicu rozdelíme na menšie ružičky.
Ružičky vhodíme do vriacej osolenej vody, potom varíme cca 4 minúty, kým trochu nezmäknú, no stále budú mať chrumkavé.
Scedíme, odstavíme.
Pripravíme si jenskú alebo zapekaciu misu, dno pokvapkáme trochou olivového oleja, odložíme.
Cibuľu nakrájame na polovicu, potom na tenké plátky a pretlačíme cesnak.
Na cca 2 lyžiciach olivového oleja orestujeme červenú cibuľku, potom keď je mäkká, vmiešame cesnak.
Smažíme 1 minútu, potom pridáme karfiol a brokolicu.
Dochutíme soľou a korením, potom necháme na ohni niekoľko minút, kým zelenina jemne nezhnedne.
Odstráníme z ohňa a potom zeleninu navrstvíme do pripravenej misky/misky.
Predhrejeme rúru na 200 stupňov.
Syr nastrúhame.
Mlieko, nastrúhaný čedar, škrob, horčicu a papriku zohrejeme v malom hrnci, kým sa syr neroztopí a omáčka nezhustne.
Medzitým neustále miešame.
Omáčku zalejeme pripravenú zeleninu a poriadne premiešame.
Navrch nasypeme strúhanú mozzarellu.
Vložíme do rúry, potom pečieme cca 20 minút, kým vrch nie je zlatohnedý.
Ihneď podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)