V tomto období sú pulty obchodov a trhovísk plné hrozna.
Ak ho pestujete vo vašej záhrade, možno by ste si radi z úrody odložili aj na neskôr.
Máme pre vás skvelý návod od Martinky, ako naložiť hrozno do pohárov a vytvoriť si tak jeho zásoby aj na zimu!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Je to veľmi jednoduché a rýchle.
Takéto spracovanie si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti.
Výsledkom je fantasticky chutný domáci kompót, ktorý vám vydrží celý rok.
Postup:
Nazbierajte si strapce hrozna.
Dôkladne ich umyte a rozdeľte ich na samostatné guľky.
Tu delím na tmavé a zelené hrozno, ale môžete dať pokojne aj do jednej misky.
Postupujte tak, že vyberajte len tie zdravé.
Pripravte si čisté sterilizované poháre s viečkami.
Naplňte ich guľôčkami hrozna.
Môžete kombinovať aj rôzne odrody.
Do pohárov teraz nalejte vodu.
Do každého pridajte lyžicu cukru.
Uzavrite viečkami, dobre utiahnite.
Poháre vložte hore dnom do veľkého hrnca s vodou.
Vodu priveďte do varu a nechajte variť asi 5 minút.
Potom hrniec odstavte.
Hrozno by malo ostať celé.
Vďaka cukru a varu bude dostatočne zakonzervované.
Nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom, chladnom mieste.
Ideálne v komore, v pivnici a pod. (nie v chladničke).
Dobrú chuť!