Zručná gazdinka má vždy niekoľko malých tajomstiev, vďaka ktorým sú jej jedlá ešte chutnejšie a aromatickejšie.
Často majú jednoduchý účel a to ušetriť peniaze alebo spracovať prírodné suroviny s čo najmenším odpadom.
To je aj prípad tohto nápadu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nie je žiadným prekvapením, že ho používajú aj preslávení šéfkuchári.
Nechajte sa inšpirovať týmto nápadom z portálu retete-usoare a pripravte si tiež toto chutné korenie zo semienok a žiliek papriky.
Pri čistení papriky končia zakaždým semienka, aj žilky v koši.
Málokto však vie, že sa z nich dá pripraviť prekvapivo príjemné, aromatické a chutné korenie, ktorému sa nevyrovnajú ani komerčné koreniny z regálov obchodov.
Potrebujeme:
semienka a žilky z papriky
Postup:
Pri čistení papriky si vyberte všetky žilky a semienka.
A dajte ich bokom.
Všetok tento „odpad“ položte na papierové utierky, ktoré rýchlejšie vsiaknu vlhkosť.
Teraz treba všetky časti vysušiť, čo môžete urobiť v sušičke ovocia alebo v rúre.
Usušené časti teraz pomeľte mlynčekom.
A získané korenie navrstvite do suchých sklenených pohárov s viečkom.
Hotové korenie môžete použiť do rôznych polievok, omáčok, aj mäsových jedál.
Dodáva im neopísateľnú vôňu, aj chuť.
Môžete ho rôzne kombinovať.
A zmiešať napríklad so sušeným čili, cesnakových práškom, mletým čiernym korením a pod.
Kombinácie môžu byť rôzne.
Trik šéfkuchárov, ako využiť zemiakové šupky
Perfektný nápad, ako využiť šupky zo šúpania zemiakov.
Šéfkuchár ukázal perfektný tip, akoich premeniť na výbornú pochúťku za pár minút.
Neváhajte a skúste to, napríkald už dnes na večeru!
Potrebujeme:
Zemiakové šupky
Soľ, korenie
Červenú papriku
Tymián
Ďalšie bylinky podľa chuti
Olivový olej
Postup:
Čisté šupky preložíme do misky.
Zmiešame s koreninami a soľou.
Nakoniec pridáme aj olivový olej.
Dôkladne zamiešame.
Preložíme na plech vystlaný papierom a dáme do vyhriatej rúry zapiecť dotlatista.
Stačí pár minút pri 180-200 stupňoch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Nevylievajte ani nálev z uhoriek
Nálev z uhoriek sa dá perfektne využiť. Naučíme vás niekoľko trikov, ktoré sa rozhodne oplatí poznať.
Tušili ste napríklad, že s nálevom z uhoriek pripravíte najmäkkšie, jemné a neskutočne chutné mäso?
Určite to otestujete už zajtra, keď budete pripravovať nedeľný obed, je to vynikajúci nápad!
Na najjemnešie mäsko s fantastickou chuťou!
Tento nápad opäť využívajú aj v profi kuchyniach. Vďaka nálevu je mäsko perfektne ochutené, jemné a vláčne.
Ideálne na pečenie či grilovanie bravčového mäsa.
Potrebujeme:
bravčové mäso – 6 ks
nálev z uhoriek – 100 ml
soľ – 5 g
čierne korenie – 5 g
sladká paprika – 5 g
horčica – 50 g
kyslá smotana alebo majonéza – 100 g
nakladané uhorky – 150 g
paradajky – 1 ks
tvrdý syr – 100 g
Postup:
Mäso nakrájame na plátky.
Urobíme na vrchu zárezy.
Mäso vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.
Pridáme nálev z uhoriek, horčicu, koreniny.
Zavrieme vrecko a zmes dobre premiešame, aby sa chute prepojili.
Mäso vyberieme a preložíme na plech.
Potrieme smotanou alebo majonézou a pridáme aj sotatné prísady – nakoniec posypeme syrom.
Pečieme na 180 ° C asi 35 minút.
Video návod nájdete na konci článku
Ďalšie triky, ako využiť nálev z uhoriek
1. Na syr
Využite nálev na marinovanie syra.
Marinovať môžete mäkké, aj tvrdé syry.
Syr získa výraznú chuť a arómu.
2. Vajcia
Vyskúšajte do nálevu naložiť vajcia natvrdo a budete milo prekvapení.
Pripravte z nich originálne a chutné predjedlo.
3. Mäso
Pred tepelnou úpravou naložte mäso do uhorkového nálevu na noc.
Potom ho môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob a bude veľmi chutné a mimoriadne jemné.
4. Zemiaky
Ak plánujete pripraviť k mäsu zemiakovú prílohu, uvarte ich v náleve z uhoriek.
Vdýchnete mu tak originálnu chuť, ktorá všetkých milo prekvapí.
5. Liečivý nápoj
Nálev využite ako regeneračný nápoj v prípade, že ste to prehnali s alkoholom, alebo po intenzívnom cvičení.
Zmierňuje totiž bolesti svalov.
6. Na zeleninu
Nálev zlejte cez sitko a môžete ho použiť na marinovanie rôznych druhov zeleniny ako je: mrkva, repa, cibuľa atď. Stačí len zeleninu očistiť, nakrájať na plátky a zaliať nálevom.
Nechajte ju v zakrytom pohári alebo miske niekoľko dní v chladničke a máte hotovú fantastickú zeleninovú oblohu napríklad k mäsovému jedlu.
7. Použite ju namiesto octu
Nálev obsahuje okrem octu aj koreniny, takže ho smelo môžete využiť na prípravu rôznych pokrmov, ktoré majú byť jemne kyslasté.
Chuť bude ešte lepšia ako keď pridáte len samotný ocot.
8. Čistenie riadu
Nalejte nálev do do kanvice, v ktorej sa objavil vodný kameň, nechajte prevrieť a pôsobiť asi 2 – 3 hodiny.
9. Domáca horčica
Fantastický tip, ako zužitkovať nálev z kyslých uhoriek. Pripravíte si vynikajúcu domácu horčicu!
Potrebujeme:
3 PL horčicového prášku (ak ho nemáte vyrobíte si ho jednoducho tak, že rozmixujete horčicové semienko)
1/2 pohára nálevu z uhoriek
1 ČL rastlinného oleja
Postup:
Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte a využite ho na prípravu domácej horčice.
Zalejte horčicový prášok precedeným nálevom, pridajte rastlinný olej a metličkou poriadne premiešajte.
Nie je potrebné omáčku šľahať, len dobre vymiešať, aby sa všetky zložky spojili.
TIP: Ak je omáčka príliš hustá, pridajte viac nálevu a oleja.
Pohár s horčicou uzavrite viečkom a odložte ho do chladničky.
V prípade potreby je domáca horčica pripravená už o 1 – 2 hodiny.
Avšak na druhý deň chutí ešte lepšie.
Štipľavosť horčice závisí od kvality horčicového prášku, preto pri jeho kúpe skontrolujte dátum spotreby.
Nech sa páči, domáca horčica je pripravená na konzumáciu.
Dobrú chuť!