Tento recept na záviny je najlepší, aký som kedy skúsila.
S makovou a orechovou plnkou nám chutia najviac.
Budeme potrebovať:
500 g hladká múka
250 g maslo
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml mlieko
20 g čerstvé droždie
3 lyžice práškový cukor
1 ks vajce
1 ks žĺtok
trochu soli
Orechová plnka:
300 g mleté vlašské orechy
5 lyžíc kryštálový cukor
5 lyžíc rastlinný olej
Maková plnka:
200 g mletý mak
5 lyžíc kryštálový cukor
5 lyžíc rastlinný olej
Postup:
Pripravíme si suroviny.
V troške mlieka si rozdrvíme droždie a urobíme si kvások.
V pekárni si vymiešame cesto.
Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások.
Necháme miešať, kým cesto nie je hladké a jednotné.
Necháme cca 1 hodinku po vymiešaní necháme vykysnúť na teplom mieste.
Na pomúčenej doske si cesto spojíme do veľkej guľky a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti.
Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Mletý mak si zmiešame s cukrom.
To isté urobíme aj s orechmi.
Takto pripravené plnky navrstvíme na rozvaľkané cesta a polejeme ich 5 lyžicami rastlinného oleja.
Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo.
Koniec rolky „zalepíme“ rozšľahaným vajíčkom a presunieme rolky na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom.
Necháme na teplom mieste vyskysnúť 15 minút.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.
Upečené vyberieme a zakryjeme utierkou alebo uterákom.
Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrú chuť!