Máte radi uhorkový šalát?
Z domácich uhoriek je najlepší.
Ja si zvyknem urobiť zásobu na celý rok, potom stačí len otvoriť pohár a máme čerstvý a výborný šalátik k nedeľnému obedu alebo na grilovačku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, nemusíte pripravovať nálev.
Potrebujeme:
Uhorky (ja som pripravila z hadoviek)
Kryštálový cukor
Ocot
Soľ
Vodu
Poháre na zaváranie – dobre umyté
Voliteľné – kôpor
Postup:
Môžete pripraviť z troch ale aj z tridsiatich uhoriek – je to len na vás.
Ja robím asi z 5 kg uhoriek.
Uhorky umyjeme.
Odrežeme konce a môžeme ošúpať, prípadne nechať šupu – ako ste zvyknutí robiť bežne šalát – ja ich šúpem.
Nastrúhame na hrubom strúhadle (na kolieska alebo ako zemiaky – na drobnejšie).
Do pohárov navrstvíme uhorky tak, aby boli asi 0,5-1 cm pod okrajom pohára.
Teraz pridáme ďalšie prísady.
Do pohára s objemom 700 ml nasypeme 2 lyžičky cukru, 1 lyžicu octu a 1 lyžičku soli.
Ja dávam aj štipku čierneho mletého korenia.
Prípadne aj kôpor.
Potom dolejeme studenou vodou.
Pohár pevne zavrieme.
Sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 20-30 minút.
Obrátime hore dnom.
Necháme vychladnúť a skladujeme v komore.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo iným jedlám podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)