Chcem sa podeliť o výborný recept na cuketový šalátik podľa pani Margity B.
Tento rok som sa ho rozhodla vyskúšať a je naozaj fantastický.
Veľmi lahodný a osviežujúci, dokonca nám zachutil viac, ako uhorkový šalát.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak máte na záhrade cuketu a neviete, čo s ňou, neváhajte skúsiť tento recept.
Je skutočne výborný.
A čo je úplne najlepšie? Je aj úplne jednoduchý.
Potrebujeme:
3 kg cukiet
1 kg cibuľa
1kg paprika
Ďalej:
1 celé Deko
30 dkg cukru
3 dcl octu
Postup:
Najskôr si pripravíme cuketu.
Každý kúsok umyjeme a ošúpeme.
Následne postrúhame.
Ak máte cukety s mäkkou šupkou, nemusíte šúpať.
Cibuľu ošúpeme.
A pokrájame natenko.
Rovnako si očistíme a natenko nakrájame aj papriku.
Zeleninu spolu zmiešame vo väčšom vandlíku.
Teraz pridáme preosiate Deko.
Vmiešame aj cukor a ocot.
Premiešame tak, aby sa všetky prísady prepojili.
Teraz len necháme odstáť 3 hodiny.
Pripravíme si čisté poháre s viečkami.
Do pohárov naplníme šalát a zatvoríme.
Sterilizujeme 25 minút.
Bonus: Cuketa, ktorá chutí ako ananás – bez zavárania
Na prípravu tejto dobrôtky sa hodí mladá cuketa, ktorá je šťavnatá nemá ešte tuhé vlákna.
Kompót môžete vyrábať aj z tekvice, my máme najradšej žltú cuketu, ale môžete robiť aj zo zelenej. Naozaj to chutí ako ananás.
Potrebujeme:
1 kg mladej cukety
100 g kr. cukru
Vanilínový cukor podľa chuti
350 ml ananásového džúsu
Štipku kyseliny citrónovej (2/3 lyžičky)
Postup:
Cuketa umýjeme, ošúpeme a nakrájame na pásiky s hrúbkou 1,5-2 cm.
Zvnútra vyberieme semienka.
Vyrobíme si sirup.
Hrniec dáme na plameň.
Nalejeme doň džús, pridáme kyselinu citrónovú, cukor a vanilku.
Do kvapaliny vložíme krúžky cukety, varíme 15 minút za stáleho miešania.
Kolieska cukety navrstvíme do pohára na zaváranie a zalejeme horúcim sirupom, zavrieme otočíme a zabalíme do deky.
Necháme vychladnúť a potom skladujeme na chladnom mieste.