Sezóna cukety je v plnom prúde a možno vám padne vhod tento skvelý recept na krémovú cuketovú polievku.
Je veľmi chutná, sýta, má príjemnú textúru, aj vôňu.
Príprava je veľmi jednoduchá a polievka je raz dva na stole!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Skvelé nápady od Natalie.
Potrebujeme:
2 cukety
2 zemiaky
2 cibule
1 mrkvu
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 obdĺžnik taveného syra (ja som dala syrokrém)
500 – 600 ml vody alebo vývaru
rastlinný olej
soľ
čierne mleté korenie podľa chuti
Na krutóny:
100 g toastového chleba
20 ml rastlinného oleja
1/2 ČL červenej mletej papriky
1/2 ČL provensálskych byliniek
1/2 ČL soli
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cibuľu si očistíme.
Nakrájame nadrobno a orestujeme na troche oleja.
Mrkvu si očistíme.
Nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zemiaky si ošúpeme.
Nakrájame na kocky a spolu s mrkvou vložíme do hrnca k orestovanej cibuli.
Všetko spolu premiešame a pár minút opekáme.
Cuketu si ošúpeme, pokrájame na kocky a vložíme do hrnca.
Všetko zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme.
Medzitým si pripravíme krutóny.
Toastový chlieb zbavíme kôrky, nakrájame na kocky, vložíme do misky a zalejeme olejom.
Primiešame červenú mletú papriku, soľ, bylinky.
Pridáme aj prelisovaný cesnak a premiešame.
Do jenskej misy si vložíme papier na pečenie.
Navrstvíme krutóny a upečieme do chrumkava pri teplote 180 °C.
Tavený syr si nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme do polievky.
Polievku dochutíme soľou, korením a keď je zelenina mäkká.
Rozmixujeme ju tyčovým mixérom.
Pred servírovaním ešte môžete posypať polievku nasekanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Na vrch pridáme krutóny.
Dobrú chuť!