Ak nemáte radi majonézu, kečup alebo tatársku omáčku, alebo chcete jednoducho vyskúšať niečo zdravšie, tieto domáce recepty určite oceníte. Fantastické omáčky na najrôznejšie spôsoby pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a tie z obchodu sa im nemôžu ani z ďaleka rovnať. Neváhajte a vyskúšajte ich, nebudete ľutovať!
Omáčky sú vhodné na cestoviny, k mäsu, do šalátov alebo ku slaným chuťovkám!
Luxusná paradajková omáčka na cestoviny
1 väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a túto zmes orestujeme na olivovom oleji. Na panvicu pridáme 1 lyžičku sušeného oregana a 800 g paradajkového pyré. Do tejto zmesi vmiešame 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 lyžicu cukru a zmes dusíme 15 minút pod pokrievkou. Nakoniec pridáme 4 olúpané a nadrobno nakrájané čerstvé paradajky, soľ, čierne korenie a sušenú bazalku.
Španielská paradajková Salsa
Do mixéra vložíme 15 olúpaných cherry paradajok, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu nasekanej zelenej cibuľky a nejamno nasekaný kôpor. Všetky prísady rozmixujeme a nakoniec pridáme 1 lyžičku balsamica, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, 1 lyžicu olivového oleja, soľ a korenie. Premiešame a podávame ako dip k slaným pochúťkam.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Domáce pesto
Hrsť lístkov čerstvej bazalky vložíme do mixéra, pridáme dva strúčiky cesnaku, 50 g parmezánu, 3 lyžice píniových orieškov a 100 ml olivového oleja. Rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
Populárna sladko-kyslá omáčka
1 lyžičku kukuričnej múky necháme rozpustiť v 4 lyžiciach vody po dobu jednej hodiny. V samostatnej miske zmiešame 1,5 lyžice kryštálového cukru s 2 lyžicami octu, 1 lyžicou paradajkového pretlaku, 1 lyžicou sójou omáčky a 3 lyžicami pomarančového džúsu. Obe zmesi spojíme, preložíme na plameň a privedieme do varu. Horúcu omáčku podávame k mäsu.
Namiesto majonézy či tatárskej – vynaakjúca omáčka do zeleninových šalátov
Do uzatvárateľnej nádoby nalejeme 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice balsamica, 1 pretlačený strúčik cesnaku, soľ a korenie. Nádobu zatvoríme a dôkladne pretrepeme. Hotovú omáčku vmiešame do šalátu.
Omáčka ku grilovaným pochúťkam
Väčšiu cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masle dozaltista. Pridáme 200 ml paradajkového pyré a 1/3 šálky vody. Do tejto zmesi vmiešame 2 lyžice medu, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie podľa chuti. Zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni po dobu 10 minút. Podávame ku grilovaným pochúťkam.
Jednoduchý Bešamel
Na panvici rozpustíme 1 lyžicu masla. Pridáme 1 lyžicu hladkej múky a rozmiešame. Postupne, za stáleho miešania pridávame tenkým prúdom 1 a ½ šálky mlieka. Varíme po dobu 10 minút. Nakoniec pridáme soľ, korenie a môžeme pre chuť nastrúhať aj trochu muškátového orieška.
Alternatíva k majonéze s horčicou, parmezánom a olivovým olejom
V miske zmiešame 1 lyžicu horčice, vaječný žĺtok a štipku soli. Začneme šľahať a počas šľahania tenkým prúdom prilievame 150 ml olivového oleja. Do zmesi pridáme 1 lyžicu citrónovej šťavy, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 50 g strúhaného parmezánu, soľ, korenie a ušľaháme do jednotnej krémovej zmesi. Podávame namiesto majonézy.
Grécke Tzatziki
Dve stredne veľké čerstvé uhorky umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme chvíľu odležať a potom odstránime prebytočnú šťavu. K uhorkáme pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 20 g najemno nasekaného kôpru, 500 g bieleho jogurtu, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu vínneho octu. Dôkladne premiešame a na záver ochutíme soľou a korením.
Syrová omáčka
200 g smotanového syra (jemného tvarohu alebo pomazánkového masla) zmiešame s 10 ml rastlinného oleja, 200 ml sladkej smotany a preložíme na plameň. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum, pridáme soľ, korenie a 50 g nastrúhaného tvrdého syra.