Môže byť niečo chutnejšie ako teplé, čerstvé žemle?
Odteraz už ráno nemusíte utekať do pekárne – tie najlepšie žemle si jednoducho pripravíte vo svojej kuchyni.
Rýchly a nenáročný recept podľa portálu haps na chrumkavé domáce žemle.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
300 ml vody
20 g čerstvého droždia
1,5 ČL soli
rastlinný olej
Postup:
Do misky nalejeme vodu a nadrobíme droždie.
Potom do misky preosejeme múku a pridáme soľ.
Začneme miesiť cesto, najlepšie ručne, ale môžeme použiť aj mixér.
Keď je cesto dôkladne vymiesené, vytvarujeme z neho guľu a prekryjeme utierkou.
Cesto odstavíme na 15 minút, aby nakyslo.
Po 15-ich minútach cesto rozdelíme na 8-10 rovnakých častí.
Potom z kúskov cesta vytvarujeme buchtičky.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odstáť.
Rúru predhrejeme na 240°C.
Na dno rúry vložíme nádobu s vodou, aby sa počas pečenia vytvorila para.
Na každej žemli urobíme nožom zárez.
Žemle vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri teplote 240°C.
Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!