Tento nakladaný šalát je veľmi chutný a je to skvelý spôsob, ako spracovať bohatú úrodu uhoriek a paradajok.
V lete si ho pripravíte do pohárov a v zime už len otvoríte.
Vyskúšajte a neoľutujete.
Postupujte podľa tohto jednoduchého návodu z portálu napadovy.blog.
Potrebujeme:
2 kg paradajok
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg uhoriek
Na každý litrový pohár:
1 bobkový list
5 guľôčok čierneho korenia
1/4 ČL horčičných semien
1 kvet kôpru
kúsok chrenového listu
1 PL oleja
Na nálev (1 l vody):
1 polievková lyžica soli
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
50 ml octu
Postup:
Uhorky nemusia mať nevyhnutne dokonalý tvar, pretože ich budeme krájať na kolieska.
Paradajky sú vhodné úplne zrelé.
Poháre si sterilizujeme a viečka varíme 5 minút.
Na dno každého pohára položíme list chrenu.
Uložíme kvet kôpru, bobkový list a čierne korenie.
Nakoniec pridáme aj horčičné semienka.
Uhorky si dobre umyjeme.
Nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 5 mm.
Veľké paradajky môžeme nakrájať an 6 – 8 kusov.
Malé na polovice.
Poháre začneme plniť uhorkami pomocou lyžice.
Vrstvu zarovnéme tak, aby zaberali 1/3 pohára.
Potom navrstvíme paradajky, ale nie až po vrchný okraj pohára.
TIP: Zeleninu môžete ukladať aj striedavo po vrstvách.
Pripravíme si nálev.
Do hrnca nalejeme vodu (na 5 pohárov použijeme 4 litre).
Potom pridáme soľ s cukrom a nálev privedieme do varu.
Keď začne voda vrieť, prilejeme ocot a opäť privedieme do varu.
Poháre so zeleninou si vložíme do širšieho hrnca, ktorého dno prikryjeme utierkou.
Naplníme ich vriacim nálevom asi do polovice a poháre prikryjeme viečkami.
Teraz poháre zalejeme studenou vodou, necháme ju zovrieť a následne sterilizujeme po dobu 10 minút (2 l – 20 minút, 3 l – 30 minút).
Pre urýchlenie procesu môžeme prikryť hrniec pokrievkou.
Po uplynutí doby sterilizácie vyberieme poháre z hrnca, dolejeme ich vrelým nálevom až po okraj a viečka dôkladne uzavrieme.
Otočíme ich hore dnom a zabalíme do novín, aby sme skontrolovali, či sú naozaj dobre zavreté.
Následne ich zabalíme do teplej deky a necháme úlne vychladnúť po dobu 24 hodín.
Dobrú chuť!