Ak si neviete predstaviť svoj jedálniček bez majonézy, ktorá skvele doplní šalát, aj iné jedlá, máme pre vás dobrú správu.
Teraz si môžete pripraviť domácu majonézu bez oleja a nemusíte mať výčitky, že jete niečo nezdravé a kalorické.
Perfektná náhrada klasickej majonézy!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tento recept z portálu mapatisserie a presvedčte sa sami.
Majonéza bez oleja je veľmi chutná a keďže má oveľa menej kalórii ako tá klasická s olejom, môžete si ju dopriať s kľudným svedomím.
Príprava je naozaj veľmi jednoduchá!
Potrebujeme:
1 žĺtok
1 PL kukuričného škrobu
200 g mlieka alebo vody
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL octu
soľ
Postup:
Na prípravu majonézy bez oleja postupujte takto:
V hrnci zmiešame kukuričný škrob so studeným mliekom.
Kukuričný škrob môžeme nahradiť hladkou alebo ryžovou múkou.
Hrniec dáme na sporák a necháme zovrieť.
Je nevyhnutné zmes neustále miešať.
Ide o to, aby bola hladká a úplne bez hrudiek.
Odstavíme z ohňa.
Necháme vychladnúť.
Zmes preložíme do misy.
Ponorným mixérom rozmixujeme.
Pridáme vaječný žĺtok.
Pridáme aj soľ, ocot a citrónovú šťavu.
Šľaháme kým majonéza nezhustne.
Hotovo.
Teraz môžete majonézu použiť na prípravu šalátov alebo ako doplnok k jedlu.
Druhý recept: Fitness majonéza bez surového vajíčka
Zdravšia a napriek tomu veľmi chutná. Vyskúšajte domáci recept na majonézu trochu inak. Určite vám zachutí.
Potrebujeme:
2 vajcia uvarené natvrdo
200 ml gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
1 kopcovitú lyžičku horčice
2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Štipku soli a cukru
Postup:
Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík).
Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie.
Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí.
Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu.
Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu.
Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)