Pečieme najlepšie domáce pagáče: Zbierka 23 top receptov, ktoré viete pripraviť aj o polnoci – fantastická chuť a vonia celá kuchyňa!

Vynikajúce recepty na domáce pagáče.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

2 žĺtky

40 g droždia – čerstvého

700 ml vlažného mlieka

2 lyžičky soli

200 ml slnečnicového oleja

Náplň:

250 g dobre vychladeného masla

3 väčšie zemiaky

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode.

V miske zmiešame cukor s časťou vlažného mliekom a pridáme rozdrobené droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď kvások vyjde pridáme múku, soľ, žĺtky a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré miesime, kým sa neprestane lepiť na ruky. Postupne do cesta pridávame olej a miesime, kým sa olej celkom nevstrebe do cesta. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Medzitým  uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozdelíme na 3 časti. Rovnako rozdelíme na 3 časti aj vychladené maslo.

Vykysnuté cesto rozložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru štvorca. Na povrch cesta nastrúhame jednu časť strúhaných zemiakov a nastrúhame jednu časť masla. Potom všetky strany cesta zavinieme smerom do stredu. Cesto obrátime a necháme 15-20 minút podkysnúť. Po uplynutí tohoto času celý postup zopakujeme, opäť necháme podkysnúť a potom zopakujeme posledný – tretíkrát.

Keď sme cesto poslednýkrát preložili – necháme ho ešte 15-20 minút podkysnúť a zatiaľ si prirpavíme plech a rúru nastavíme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech tak, aby mali medzi sebou dostatočné rozostupy.

Pagáčiky vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.

Mäkučké syrové pagáče

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

250 g masla alebo margarínu

400 g mäkkého syra (čerstvý syr, feta, alebo ako náhradu môžeme použiť tvaroh)

1 lyžičku soli (ak používame syr feta, soľ vynecháme)

1 kocku droždia

100 ml vody

1 lyžičku cukru

1 vajce

Mlieko podľa potreby

Postup:

Droždie rozmelíme v 100 ml vody, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások. Potom pridáme múku, margarín, syr a soľ.  Ak je cesto príliš husté, pridáme doň mlieko. Vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

Cesto rozvaľkáme na čo najtenší plát a potom zrolujeme do rolky. Potom znovu rozvaľkáme a z cesta vykrajujeme vykrajovátkom alebo pomocou pohára. Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať, kým sa rúra zahreje.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút.

Zemiakovo-maslové pagáče

Potrebujeme:

800 g polohrubej múky

1 vajce

1 lyžičku soli

50 g čerstvého droždia

100 ml rastlinného oleja

300 g zemiakov

250 g zmäknutého masla

300 ml mlieka

1 lyžičku kryštálového cukru

1 vajce na potretie

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.

Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto

Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme, rpeložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.

Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Francúzske cibuľové pagáče

Potrebujeme:

3 lyžice masla

1 lyžicu oleja

2 stredne veľké cibule

Pivo

2 hárky lístkového cesta

1/3 šálky strúhaného tvrdého syra

1 rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Maslo zmiešame na panvici s olivovým olejom a necháme rozpustiť.

Pridáme krájanú cibuľu a niekoľko minút dusíme.

Potom pridáme trochu piva a premiešame. Môžeme pridať štipku soli.

Z hárkov cesta vykrojíme kruhy pomocou pohára – z každého hárku 9 kruhov.

9 kruhov cesta premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý navrstvíme restovanú cibuľu a strúhaný syr.

Následne prikryjeme zvyšnými kruhmi cesta a po bokoch zatlačíme vidličkou. Potom každá kúsok popicháme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 15 – 20 minút. Video postup nájdete TU.

Rýchle jogurtové pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

7 g sušeného droždia

250 g masla

2 žĺtky

200 ml jogurtu

1 lyžičku soli + na posypanie

Semienka na posypanie (sezamové, ľanové…)

Postup:

Múku zmiešame s droždím a pridáme maslo nakrájané na kocky. Pridáme aj ostatné ingrediencie a vypracujeme nelepivé hladké cesto.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát (nie príliš tenký), z ktorého vykrajujeme jednotlivé pagáčiky.

Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa zahreje, necháme pagáčiky odpočívať na plechu.

Pagáčiky potrieme rozšľahanými bielkami, posypeme soľou a semienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 20 minút, alebo kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Mini-pagáčiky z kyslej smotany

 

Potrebujeme:

40 g čerstvého droždia

1 lyžičku krupicového cukru

100 ml teplého mlieka

600 g hladkej múky

2 lyžičky soli

250 g masla

1 celé vajce

250 g kyslej smotany

Na potretie:

1 rozšľahané vajce

100 g strúhaného údeného syra

Postup:

Najskôr si z mlieka, 1 lyžičky múky, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme zvyšok múky, nakrájané maslo, smotanu, soľ, vajce a pridáme kvások. Vypracujeme mäkšie, nie príliš husté cesto, ktoré drží tvar. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste po dobu minimálne jednej hodiny.

Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a začneme prekladať (preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu. Necháme 15 minút odpočívať a tento postup zopakujeme ešte 2x.

Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče. Na vrch môžeme odtlačiť mriežku na pretláčenie zemiakov. Nakoniec potrieme žĺtkom a kým sa nám zahreje rúra, necháme odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Rýchle šunkovo-syrové pagáčiky

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1 lyžičku kryštálového cukru

1 lyžicu prášku do pečiva

100 g masla

240 ml mlieka

1 vajce

200 g strúhaného syra

150 g šunky nakrájanej nadrobno

Zväzok pažítky nakrájanej nadrobno

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vychladeným maslom nakrájaným na kocky. V samostatnej miske rozšľaháme vajce s mliekom a cukrom a potom vmiešame do múčnej zmesi. Pridáme krájanú šunku, pažítku, syr a vymiesime jednotné cesto. Podľa chuti môžeme pridať soľ.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 1,5 -2 cm.

Pohárom vykrajujeme z cesta jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vymastený trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 18 minút.

Jednoduché pagáčiky bez kysnutia

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 masla (alebo tuku na pečeni)

1 téglik kyslej smotany

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

1 lyžičku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Sezamové semienka

Postup:

Príprava nemôže byť jednoduchšia. Všetky suroviny Je dôležité, aby mali izbovú teplotu) spojíme a vymiešame hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).

Pagáčiky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Posypeme sezamovým semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak. Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2

Dnes najobľúbenejšie