Máte radi pagáče? My veľmi a preto sme rozhodli zozbierať 11 najobľúbenejších receptov na pagáčiky v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyskúšajte napríklad voňavé maslové pagáčiky, tie s medvedím cesnakom, alebo mini pagáčiky bez kysnutia, hotové za par minút.ň
Maďarské oškvarkové pagáče
Potrebujeme:
Postup:
Lenivé pagáče z kyslej smotany
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 tuk na pečenie
1 kelímok kyslej smotany
1 kypriaci prášok do pečiva
1 lyžička soli
1 žĺtok
na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
tuk na vymastenie plechu
Postup:
Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Syrové pagáčiky
Potrebujeme:
250 g Hera
250 g syr tvrdý (nastrúhať)
250 ml smotana kyslá
2 vajcia
500 g polohrubej múky
2 ks prášok do pečiva
1 lyžička soli
1 vajce na potretie
Postup:
Všetky suroviny zmiešame na cesto,rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (môžete akékoľvek tvary), kladieme na plech vystlaný papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka). Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.
Najlepšie oškvarkové pagáče
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
250 g masla alebo palmarínu
1 žĺtok
400 ml vlažného mlieka
1 vajce
5 lyžičiek soli
1 kocku čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
450 g oškvarkov – mletých
3 lyžice masti
Na potretie:
Vajce
Postup:
Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. V strede urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozmelíme droždie a zalejeme teplým mliekom.
Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajce, soľ, zvyšné mlieko. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.
Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Mleté škvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkovej zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.
Potom, ako necháme cesto posledný krát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm a z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovátko. Na vrch pagáčikov môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaný vzor.
Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.
Pagáče s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
100 ml mlieka
150 g kyslej smotany
1 vajce
250 g margarínu alebo masla
150 g tvarohu
3 lyžičky soli
Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku
1 vajce na potretie
Postup:
V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.
V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajcie rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu.
Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.
Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.
Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.
Strapaté bambino pagáčiky
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g masla
2 žĺtky
300 ml kyslej smotany
Soľ
Náplň:
200 g Bambina
150 g pomazánkového masla
150 g najemno nastrúhaného syra
Soľ, kvapka citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
Na obaľovanie:
200 g syra
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné cesto, to zabalíme do fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odležať do chladničky (ideálne na hodinu).
V inej miske si zmiešame všetky prísady na náplň a tiež odložíme do chladničky.
Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a vykrajujeme kolieska, dobre sa s ním rpacuje, takže to pôjde od ruky.
Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.
Hotové kolieska necháme vychladnúť a potom plníme náplňou – spájame vždy dva kusy. Potom každý takto naplnený pagáčik obalíme v najemno nastrúhanom syre.
Mäkučké pagáče z cmaru, bez kysnutia
Potrebujeme:
2 a ½ šálky hladkej múky
½ šálky masti
1 a ¼ šálky cmaru
2 lyžice mlieka
1 lyžicu cukru
1 lyžicu prášku do pečiva
2 lyžičky soli
½ lyžičku jedlej sódy
Maslo na potretie
1 šálka = 230 ml
Postup:
Z tejto dávky vám vyjde približne 12-14 menších sušienok.
Najskôr si rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.
Potom v miske zmiešame suché prísady a do tejto zmesi postupne vmiešame masť a vmiešame do suchých prísad – zmes bude mať drobivú konzistenciu.
Potom v ceste urobíme jamku a do tej postupne lejeme cmar. Miesime, kým cesto nezíska hladkú štruktúru (ak je cesto príliš husté alebo naopak riedke, pridáme cmar alebo naopak múku).
Cesto rozvaľkáme na tenší plát a vyrezávame z neho kruhy. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme mliekom a pečieme 13-15 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté.
Hneď po dopečení môžeme potrieť maslom.
Pagáče s cibuľou a bravčovou masťou
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 lyžicu husacieho sadla
100 ml mlieka
1 lyžičku cukru
40 g čerstvého droždia
1 vajce
200-300 ml kyslej smotany (podľa konzistencie cesta)
2-3 ks červenej cibule
3 lyžičky soli
Na mazanie:
Husacie sadlo
Na potretie:
1 rozšľahané vajce
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a orestujeme na troche husacej masti. Necháme vychladnúť.
Z vlažného mlieka, cukru a rozmeleného droždia prirpavíme kvások.
Múku zmiešame s masťou, vajíčkom, kvásom a smotanou. Vypracujeme jednotné hladké, pružné cesto.
Cesto na pracovnej ponaťahujeme (alebo rozvaľkáme) potrieme tenkou vrstvou masti a cibuľkou. Teraz začneme s prekladaním cesta. Najskôr prekladáme zľava doprava. Ľavú časť cesta zložíme najskôr približne na 2/3 a potom celkom preložíme smerom doprava. Rovnako potupujeme pri skladaní zhora nadol. Ide o to, aby sa náplň čo najlepšie dostala do cesta.
Cesto uložíme na chladné miesto približne na 1 hodinu.
Potom cesto rozvaľkáme, opäť potrieme masťou a posypeme cibuľkou. Opäť preložíme ako predtým a necháme opäť odpočívať 1 hodinu v chladničke alebo na chlaldnom mieste.
Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 – 1,5 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky pomocou pohára. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Zemiakovo-syrové pagáče
Potrebujeme:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
350 ml teplého mlieka
250 g zemiakov uvarených v šupke
150 g strúhaného parmezánu
2 žĺtky
100 ml oleja
2 lyžičky cukru
2 lyžičky soli
7g sušeného droždia
Na potretie:
1 vajce
Strúhaný parmezán
Voliteľné: sezamové semienka
Postup:
Pripravíme si kvások. Do mlieka pridáme 3 lyžice múky, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások. Necháme 25-30 minút podkysnúť.
Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiešame hladké vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a nastrúhame naň uvarené vychladnuté zemiaky. Cesto preložíme (všetky stany zahneme smerom do stredu). Necháme kysnúť, rozvaľkáme a posypeme strúhaným parmezánom. Potom opäť preložíme a necháme 15-20 minút stáť. Cesto preložíme a rozvaľkáme ešte 2x.
Potom cesto zovaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, syrom a semienkami a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Plnené pagáče
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g masla
30 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
150 ml teplého mlieka
2 lyžičky soli
Náplň:
Menšiu plechovku kukurice
150 g šunky nakrájanej na kúsky
1 ks taveného syra v črievku
4 lyžice kyslej smotany
Na potretie:
1 vajce
1 lyžicu kyslej smotany
Strúhaný syr
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Kvások zmiešame s múkou, soľou a rozpusteným maslom. Vypracujeme mäkšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme kruhy – potrebujeme párny počet.
V miske zmiešame syr, šunku, scedenú kukuricu a kyslú smotanu. Zmes navrstvíme do stredu každého kruhu a prikryjeme druhým kruhom. Okraje dobre zatlačíme, aby sa pagáčiky nerozpadli.
Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným so smotanou, posypeme syrom a a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.
Jednoduché syrové pagáče bez kvasníc
Potrebujeme:
250 g masla alebo margarínu
300 g čerstvého syra (alebo hrudkovitého plnotučného tvarohu, prípadne iného mäkkého syra)
400 g hladkej múky
2 lyžičky soli
1 vajce na potretie
Sezamové semienka na posypanie
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto a necháme ho na noc v chladničke.
Na druhý deň deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Potom cesto preložíme (všetky 4 strany smerom do stredu) a opäť rozvaľkáme a hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrajujeme z cesta jednotlivé pagáčiky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.