Pečieme najlepšie domáce pagáče: Zbierka 23 top receptov, ktoré viete pripraviť aj o polnoci – fantastická chuť a vonia celá kuchyňa!

Vynikajúce recepty na domáce pagáče.

Máte radi pagáče? My veľmi a preto sme rozhodli zozbierať 11 najobľúbenejších receptov na pagáčiky v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyskúšajte napríklad voňavé maslové pagáčiky, tie s medvedím cesnakom, alebo mini pagáčiky bez kysnutia, hotové za par minút.ň

Maďarské oškvarkové pagáče

 

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky preosiatej
2 balenia prášku do pečiva
20 dkg bravčovej masti
4 celé vajcia
2 lyžičky soli
trochu mleté ​​korenie (alebo iné korenie)
trochu kyslej smotany
50 dkg oškvarkov

Postup:

Do múky nasypeme prášok do pečiva, soľ, rozdrobíme tuk, pridáme vajcia a uhetieme jednotné cesto – podľa potreby pridáme kyslú smotanu.
Po hnetení cesto natiahneme, posypeme škvarkami, prípadne aj koreninami.
Cesto preložíme – zo strán do prostriedku a necháme aspoň pol hodiny na chladnom mieste v chladničke. Potom ho natiahneme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a vykrojíme pagáčiky.
Ak máte čas, cesto môžete rovnako 2-3x preložiť, ale ak nestíhate, už po prvom preložení vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200 stupňov.
Doba pečenia: asi pol hodiny. V závislosti od rúry môžete potrebovať aj menej času.

Lenivé pagáče z kyslej smotany

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 tuk na pečenie

1 kelímok kyslej smotany

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 žĺtok

na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie

tuk na vymastenie plechu

Postup:

Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Syrové pagáčiky

Potrebujeme:

250 g Hera

250 g syr tvrdý (nastrúhať)

250 ml smotana kyslá

2  vajcia

500 g polohrubej múky

2 ks prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 vajce na potretie

Postup:

Všetky suroviny zmiešame na cesto,rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (môžete akékoľvek tvary), kladieme na plech vystlaný papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka). Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.

Najlepšie oškvarkové pagáče

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

250 g masla alebo palmarínu

1 žĺtok

400 ml vlažného mlieka

1 vajce

5 lyžičiek soli

1 kocku čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

450 g oškvarkov – mletých

3 lyžice masti

Na potretie:

Vajce

Postup:

Na pracovnú dosku alebo do misky nasypeme múku. V strede urobíme jamku do ktorej nasypeme cukor, rozmelíme droždie a zalejeme teplým mliekom.

Keď vyjde kvások, vmiešame do múky a pridáme aj 1 lyžicu masti, zmäknuté maslo, celé vajce, soľ, zvyšné mlieko. Miesime, kým sa cesto neprestane lepiť na ruky.

Cesto poprášime múkou a preložíme do misky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Mleté škvarky zmiešame so zvyšnou masťou – ak sú málo slané dochutíme soľou.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát a potrieme 1/3 oškvarkovej zmesi. Následne cesto preložíme – spodný a vrchný okraj smerom do stredu a pravý a ľavý okraj smerom do stredu. Obrátime a necháme 10 minút odpočívať. Tento postup ešte dvakrát zopakujeme.

Potom, ako necháme cesto posledný krát odpočívať, rozvaľkáme ho na hrúbku približne 1 – 1,5 cm a z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – môžeme použiť pohár alebo vykrajovátko. Na vrch pagáčikov môžeme otlačiť mriežku na pretláčanie zemiakov, aby sme získali pekný mrežovaný vzor.

Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ich na plechu ešte podkysnúť (15-20 minút). Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatistohnedé.

Necháme chvíľku vychladnúť a podávame ešte teplé.

Pagáče s medvedím cesnakom

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajcie rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.  Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Strapaté bambino pagáčiky

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

2 žĺtky

300 ml kyslej smotany

Soľ

Náplň:

200 g Bambina

150 g pomazánkového masla

150 g najemno nastrúhaného syra

Soľ, kvapka citrónovej šťavy

1 strúčik cesnaku

Na obaľovanie:

200 g syra

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné cesto, to zabalíme do fólie a dáme aspoň na 20-30 minút odležať do chladničky (ideálne na hodinu).

V inej miske si zmiešame všetky prísady na náplň a tiež odložíme do chladničky.

Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a vykrajujeme kolieska, dobre sa s ním rpacuje, takže to pôjde od ruky.

Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a dáme piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 190 stupňov.

Hotové kolieska necháme vychladnúť a potom plníme náplňou – spájame vždy dva kusy. Potom každý takto naplnený pagáčik obalíme v najemno nastrúhanom syre.

Mäkučké pagáče z cmaru, bez kysnutia

Potrebujeme:

2 a ½ šálky hladkej múky

½ šálky masti

1 a ¼ šálky cmaru

2 lyžice mlieka

1 lyžicu cukru

1 lyžicu prášku do pečiva

2 lyžičky soli

½ lyžičku jedlej sódy

Maslo na potretie

1 šálka = 230 ml

Postup:

Z tejto dávky vám vyjde približne 12-14 menších sušienok.

Najskôr si rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.

Potom v miske zmiešame suché prísady a do tejto zmesi postupne vmiešame masť a vmiešame do suchých prísad – zmes bude mať drobivú konzistenciu.

Potom v ceste urobíme jamku a do tej postupne lejeme cmar. Miesime, kým cesto nezíska hladkú štruktúru (ak je cesto príliš husté alebo naopak riedke, pridáme cmar alebo naopak múku).

Cesto rozvaľkáme na tenší plát a vyrezávame z neho kruhy. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme mliekom a pečieme 13-15 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté.

Hneď po dopečení môžeme potrieť maslom.

Pagáče s cibuľou a bravčovou masťou

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžicu husacieho sadla

100 ml mlieka

1 lyžičku cukru

40 g čerstvého droždia

1 vajce

200-300 ml kyslej smotany (podľa konzistencie cesta)

2-3 ks červenej cibule

3 lyžičky soli

Na mazanie:

Husacie sadlo

Na potretie:

1 rozšľahané vajce

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a orestujeme na troche husacej masti. Necháme vychladnúť.

Z vlažného mlieka, cukru a rozmeleného droždia prirpavíme kvások.

Múku zmiešame s masťou, vajíčkom, kvásom a smotanou. Vypracujeme jednotné hladké, pružné cesto.

Cesto na pracovnej ponaťahujeme (alebo rozvaľkáme) potrieme tenkou vrstvou masti a cibuľkou. Teraz začneme s prekladaním cesta. Najskôr prekladáme zľava doprava. Ľavú časť cesta zložíme najskôr približne na 2/3 a potom celkom preložíme smerom doprava. Rovnako potupujeme pri skladaní zhora nadol. Ide o to, aby sa náplň čo najlepšie dostala do cesta.

Cesto uložíme na chladné miesto približne na 1 hodinu.

Potom cesto rozvaľkáme, opäť potrieme masťou a posypeme cibuľkou. Opäť preložíme ako predtým a necháme opäť odpočívať 1 hodinu v chladničke alebo na chlaldnom mieste.

Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 – 1,5 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky pomocou pohára. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Zemiakovo-syrové pagáče

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

350 ml teplého mlieka

250 g zemiakov uvarených v šupke

150 g strúhaného parmezánu

2 žĺtky

100 ml oleja

2 lyžičky cukru

2 lyžičky soli

7g sušeného droždia

Na potretie:

1 vajce

Strúhaný parmezán

Voliteľné: sezamové semienka

Postup:

Pripravíme si kvások. Do mlieka pridáme 3 lyžice múky, droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások. Necháme 25-30 minút podkysnúť.

Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiešame hladké vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a nastrúhame naň uvarené vychladnuté zemiaky. Cesto preložíme (všetky stany zahneme smerom do stredu). Necháme kysnúť, rozvaľkáme a posypeme strúhaným parmezánom. Potom opäť preložíme a necháme 15-20 minút stáť. Cesto preložíme a rozvaľkáme ešte 2x.

Potom cesto zovaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, syrom a semienkami a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Plnené pagáče

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla

30 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

150 ml teplého mlieka

2 lyžičky soli

Náplň:

Menšiu plechovku kukurice

150 g šunky nakrájanej na kúsky

1 ks taveného syra v črievku

4 lyžice kyslej smotany

Na potretie:

1 vajce

1 lyžicu kyslej smotany

Strúhaný syr

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Kvások zmiešame s múkou, soľou a rozpusteným maslom. Vypracujeme mäkšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a pomocou pohára vykrajujeme kruhy – potrebujeme párny počet.

V miske zmiešame syr, šunku, scedenú kukuricu a kyslú smotanu. Zmes navrstvíme do stredu každého kruhu a prikryjeme druhým kruhom. Okraje dobre zatlačíme, aby sa pagáčiky nerozpadli.

Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným so smotanou, posypeme syrom a a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov, kým povrch cesta nie je zlatistý.

Jednoduché syrové pagáče bez kvasníc

Potrebujeme:

250 g masla alebo margarínu

300 g čerstvého syra (alebo hrudkovitého plnotučného tvarohu, prípadne iného mäkkého syra)

400 g hladkej múky

2 lyžičky soli

1 vajce na potretie

Sezamové semienka na posypanie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto a necháme ho na noc v chladničke.

Na druhý deň deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Potom cesto preložíme (všetky 4 strany smerom do stredu) a opäť rozvaľkáme a hrúbku 1 cm. Pomocou pohára vykrajujeme z cesta jednotlivé pagáčiky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Prvotriedne zemiakové pagáče

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie