Slané rolády sú veľmi obľúbeným pokrom na rôzne oslavy, slávnostné príležitosti alebo len tak – ako chutná pochúťka na večeru. Dnes vám prinášame inšpirácie na tie najlepšie slané rolády, z ktorých určite vyberie každý. Niektoré dokonca pripravíte bez pečenia a preto sú ideálnou voľbou na rýchle občerstvenie pre vašich hostí. Neváhajte a presvedčte sa na vlastnej chuti, že slané rolády sú skutočne bezkonkurenčné!
Rýchla roláda plnená šunkovo-vaječnou zmesou
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
6 ks vajec
200 g húb
200 g šunky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g strúhaného syra
Kôpor (príp. petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku)
1 lyžicu masla
Soľ a korenie podľa chuti
1 vajce na potretie
Postup:
Na panvici rozpálime maslo a osmažíme huby nakrájané na menšie kúsky. Keď sú huby mäkké, pridáme šunku a smažíme ďalšie 3 minúty.
V miske zmiešame vajcia, syr a nadrobno nasekané bylinky.
Zmes nalejem k šampiónom a šunke na panvici a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty. Dochutíme soľou a korením.
Na pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto. Na okrajoch cesta narežeme šikmé pásiky.
Zmes z panvice navrstvíme na lístkové cesto a zavinieme ho cez plnku do tvaru vrkoča.
Hotový závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút.
Po upečení vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Jemná roláda z plátkového syra a chutnej náplne
Potrebujeme:
250 g toastového syra alebo tvrdého syra nakrájaného na tenké plátky
Na náplň:
150 g šunky strúhanej alebo nakrájanej nadrobno
150 g kyselých uhoriek nakrájaných nadrobno
250 g tvrdého syra nastrúhaného najemno
200 ml kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr si pripravíme náplň. Je to veľmi jednoduché, stačí v miske zmiešať všetky prísady.
Rúru nastavíme na 100 stupňov.
Plech na pečenie vymastíme olejom a uložíme na dno plátky syra tak, aby sa čiastočne prekrývali. Potom prikryjeme alobalom a vložíme do rúry.
Vložíme na 10 minút do rúry. Potom pomocou noža opatrne odstránime syr zo dna plechu. Ak sa syr na niektorých vrstvách roztrhne, tieto jednoducho spojíme a dobre pritlačíme.
Potom na syrový základ navrstvíme rovnomerne náplň a pevne zrolujeme. Roládu zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny vložíme do chladničky. Servírujeme ako klasickú roládu nakrájanú na plátky.
Fantastická karfiolová roláda
Skvelý tip na chutnú večeru pre celú rodinu. Vyskúšajte slanú z roládu z karfiolu a ďalších obľúbených ingrediencií, ktorú pripravíte bez použitia múky. Dobrú chuť! :-)
Potrebujeme:
Cesto:
1 hlávku karfiolu
1 vajce
50 g strúhanej mozzarelly
½ lyžičky soli
½ lyžičky čierneho mletého korenia
½ lyžičky oregana
Náplň:
4 lyžice rajčinového pyré
100 g strúhanej mozzarelly
Šunku, kolobásu, párok (príp. iné ingrediencie podľa chuti)
Strúhaný tvrdý syr podľa chuti
Oregano
Postup:
Umytú hlávku karfiolu nakrájame na menšie kúsky a následne rozmixujeme v mixéri dohladka.
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme do nej rozmixovaný karfiol a varíme cca 4 minúty. Potom karfiol scedíme a vytlačíme z neho prebytočnú tekutinu.
Scedený karfiol preložíme na čistú utierku, aby sme ho čo najviac vysušili.
Potom ku karfiolu pridáme strúhaný syr, vajce a premiešame. Vznikne nám cesto ktoré opatrne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto posypeme čiernym korením, soľou a oreganom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 220 stupňov.
Kým je karfiolové cesto v rúre, pripravíme si ingrediencie na náplň.
Keď je cesto upečené, vyberieme ho z plechu a necháme ho chvíľu vychladnúť (nevyberáme ho z papiera). Vychladnuté cesto potrieme rajčinovým pyré a navrstvíme ostatné ostatné ingrediencie (mozzarelu, šunku, párok, klobásu,…). Roládu následne zrolujeme pomocou papiera na pečenie a na povrchu urobíme zárezy ostrým nožom. Nakoniec posypeme roládu tvrdým syrom, oreganom a vložíme do vyhriatej rúry na ďalších 12 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Syrová roláda
Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.
Potrebujeme:
12 plátkov taveného syra
100 g najemno strúhaného syra
100 g jemného tvarohu
100 g masla
9 plátkov šunky
5 vajec
1 lyžičku horčice
Soľ, čierne mleté korenie
Najemno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.
Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.
Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.
Slaná roláda so šunkovo-syrovou náplňou
Skvelá večera, ktorá chutí rovnako vynikajúco, či už podávate teplú alebo na studeno. Pripravte pre vašich blízkych výbornú a rýchlu pochúťku z lístkového cesta so šunkou, syrom a lahodnými sušenými paradajkami.
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
1 ks červenej cibule
100 g sušených rajčín (ak nemáme tak môžeme použiť aj čerstvé rajčiny ktoré olúpeme, prípadne červenú papriku)
200 g šunky nakrájanej na plátky
150 g strúhaného syra
1 vajce
1 lyžicu olivového oleja (príp. rastlinného)
1 strúčik cesnaku
20 g rozpusteného masla
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Na posypanie:
Sezamové semienka (prípadne ľanové)
Postup:
V miske zmiešame rozšľahané vajíčko s polovicou strúhaného syra, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme lístkové cesto. Sušené rajčiny namočíme do horúcej vody aby zmäkli a potom ich rozložíme na cesto. Na rajčiny uložíme plátky šunky a nasypeme zvyšok syra. Poslednú vrstvu tvorí červená cibuľka nakrájaná nadrobno. Dávame si pozor, aby náplň bola ďalej od krajov, inak sa nám cestu nebude dať dostatočne zavinúť.
Potom cesto zrolujeme, povrch popicháme vidličkou a potrieme olivovým olejom zmiešaným s maslom.
Roládu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Smotanová roláda “snehulienka”
Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj
Potrebujeme:
130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)
4 vajcia
180 g taveného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Mrkva a kôpor na ozdobu
Postup:
Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.
Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.
Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).
Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Salámovo-syrová roláda
Potrebujeme:
500 g smotanového syra izbovej teploty
300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky
1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky
Postup:
Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.
Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.
Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky. Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.
Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.
Kompletný fotopostup prípravy salámovo-syrovej rolády nájdete TU.
Špenátovo-lososová roláda
Ak hľadáte nápad na originálnu, chutnú a predovšetkým rýchlu večeru pre celú rodinu, táto slaná roláda bude pre vás tým pravých orechovým. Zvládnete ju už za pár minút! :-)
Potrebujeme:
125 g čerstvého (príp. mrazeného špenátu)
4 vajcia
250 g údeného lososa (prípadne kvalitnej šunky)
50 g strúhaného syra
200 g smotanového syra s bylinkami
50 g najemno strúhaného parmezánu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.
Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia do peny. Potom pridáme špenát, syr a dochutíme soľou a korením.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a posypeme strúhaným parmezánom. Na parmezán potom nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Upečenú cesto vyberieme z rúry a pretočíme tak, aby bola papier na pečenie na vrchu cesta. Potom ho opatrne odstránime.
Cesto preložíme na potravinársku fóliu a rozotrieme naň syr a uložíme plátky lososa. Môžeme pridať ďalšie ľubovolné koreniny a skvelou voľbou je pokvapkať lososa trochou čerstvej citrónovej šťavy.
Roládu opatrne zrolujeme do fólie a vložíme stuhnúť do chladničky.
Servírujeme nakrájanú na kolieska.
Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom
Potrebujeme:
500 g zemiakov
200 g hladkej múky
1 vajce
30 g masla
Soľ a korenie podľa chuti
Na náplň:
Plátky šunky
Strúhaný syr
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme ako klasickú kašu. Pridáme maslo, múku, maslo a vypracujeme hladké cesto. Podľa chuti ho môžeme dochutiť soľou a korením.
Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka
Vynikajúce pohostenie na veľkonočný stôl. Pripravte pre vašich hostí skvelé, farebné pohostenie.
Potrebujeme:
200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku
200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve
350 g zemiakov
100 g jabĺk
5 vajec
Citrónovú šťavu
Soľ a korenie
6 lyžíc kyslej smotany
6 lyžíc majonézy
1 lyžicu horčice
200 ml zeleninového vývaru
20 g želatíny v prášku
Postup:
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.
Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Vajcia uvaríme natvrdo.
Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.
Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Rolku podávame nakrájanú na pásiky.
Vynikajúca špenátová roláda z lístkového cesta
Skvelá večera nemusí vždy vyžadovať dlhú a náročnú prípravu. Stačí správne spojiť niekoľko ingrediencií a skvelý pokrm je razom na stole.
Potrebujeme:
½ bal. lístkovéhoc cesta
300 g mäkkého syra (ricotta)
300 g čerstvého špenátu
2 vajcia
6 plátkov šunky
Soľ podľa chuti
Ľanové semienka a sezamové semienka podľa chuti
1 vajce na potretie
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Špenát dôkladne umyjeme, nakrájame a necháme odkvapkať. Necháme zovrieť vodu a obaríme ňou pripravený špenát. Počkáme cca 10 sekúnd a rýchlo ho ochladíme v studenej vode.
V miske zmiešame syr s vajíčkami, osolíme a nakoniec do zmesi vmiešame aj špenát – zmes vrstvíme na cesto tak, aby sa dala roláda dobre zrolovať. Na vrch uložíme plátky šunky.
Potom cesto zrolujeme a vrch rolády potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch rolády nie je zlatohnedý (cca 35 minút).
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.