Dobrý deň, chcela by som sa s vami podeliť o tento chutný recept na bravčové koleno.
U nás v rodine patrí toto jedlo medzi obľúbené pochúťky a odkedy mám tento recept od mäsiara, pripravujem ho už len takto.
Možno niekoho poteší a ulahodí mu tak, ako nám :)
Alena T. zo Zvolena
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pani Alenka nám poslala aj video návod z youtube, podľa ktorého si môžete aj vy pripraviť toto chutné jedlo!
Potrebujeme:
2 bravčové kolená (1 600 g)
10 cm koreňa zázvoru
200 ml svetlej sójovej omáčky (alebo 100 ml svetlej a 100 ml tmavej)
100 ml bieleho vína
50 ml ryžového octu
2 l vody
50 g kryštálového cukru (+ 1 PL cukru)
8 – 10 strúčikov cesnaku
8 jarných cibuliek
1 veľkú cibuľu
Na kapustu:
500 g kyslej kapusty
slnečnicový olej
1 PL borievok
1 PL rasce
1 bobkový list
150 ml suchého bieleho vína
1,5 PL kryštálového cukru
100 ml vody
Postup:
Bravčové kolená si umyjeme, osušíme.
Ostrým nožom spravíme na povrchu niekoľko zárezov.
Teraz si kolená vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby boli úplne ponorené.
Na strednom ohni privedieme do varu pod pokrievkou a potom sporák vypneme.
Obe kolená vyberieme z hrnca a opláchneme ich pod teplou vodou.
Vodu z hrnca vylejeme, kolená vložíme naspäť a pridáme ošúpaný, na kolieska nakrájaný zázvor.
Zalejeme sójovou omáčkou, bielym vínom, ryžovým octom a 2 litrami vody.
Teraz nasypeme aj cukor (ak sa použije len svetlá sójová omáčka tak pridáme 50 g + 1 PL cukru).
Ku kolenám do hrnca vložíme aj celé strúčiky očisteného cesnaku a jarnú cibuľku.
Hrniec dáme znovu na sporák a zapneme na stredný ohrev.
Privedieme do varu a varíme asi 2 – 2,5 hodiny, kým sa mäso nebude dať ľahko oddeliť od kosti.
Po vypnutí necháme stáť pod pokrievkou ešte 30 minút.
Teraz si pripravíme kapustu.
Ošúpanú cibuľu si pokrájame na pol krúžky a orestujeme na troche oleja.
Kyslú kapustu si mierne vyžmýkame, aby sme ju trochu zbavili šťavy a potom ju pridáme na panvicu k cibuli.
Pridáme borievky, rascu, bobkový list, zalejeme suchým vínom a dobre premiešame.
Necháme dusiť, kým sa víno neodparí.
Potom pridáme cukor, vodu, prikryjeme pokrievkou a dusíme ešte 8 – 10 minút.
Uvarené koleno vyberieme z hrnca a servírujeme spolu s kapustou.
Môžeme posypať nasekanou jarnou cibuľkou.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU