Vyskúšajte si vyrobiť tento domáci syr podľa návodu z youtube a budete nadšení.
Nie je nič jednoduchšie a syr chutí výborne!
Potrebujeme:
2 l mlieka (3%)
3 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 PL soli
Postup:
Do hrnca si nalejeme plnotučné mlieko.
Privedieme ho do varu.
Pridáme lyžicu soli a dobre premiešame.
Do misky si rozklepneme vajcia, vyšľaháme ich metličkou.
Zmiešame so smotanou alebo jogurtom.
Hneď ako začne mlieko vrieť, nalejeme doňho pripravenú zmes z vajec a smotany.
Znížime ohrev a za stáleho miešania povaríme 10 minút.
Keď sa začnú tvoriť na povrchu hrudky.
Povaríme ešte 1 – 2 minúty.
Do sitka si umiestnime menšie sitko, ktoré poslúži ako forma na syr.
Všetko prikryjeme ešte gázou.
Začneme vrstviť tuhú hmotu z mlieka a dobre postláčame.
Zaťažíme pohárom vody.
Necháme stáť 6 – 12 hodín v chladničke.
Scedená srvátka sa dá použiť do pečiva alebo palaciniek.
Hotovo.
Domáci syr je pripravený.
Stačí ho už len nakrájať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU