Ak patríte medzi pestovateľov hlávkovej kapusty, tento tip z facebooku vám príde určite vhod.
Vďaka tejto metóde uskladnenia vám totiž vydrží kapusta celú zimu a bude svieža a čerstvá!
Základom je na takéto uskladnenie použiť len zdravú kapustu.
Kúsky, ktoré sú napadnuté chorobou, plesňou, prípadne inak poškodené takto neskladujte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
kapustu
potravinársku fóliu
Voliteľné:
vrecko
Postup:
Pripravte si hlávky kapusty na uskladnenie.
Vyberáme vždy len zdravé hlávky.
Po zbere kapusty priamo zo záhrady ju nechajte chvíľu v miestnosti sušiť.
Dôležité je, aby na hlávkach nebola vlaha.
Ak potrebujete odstrániť poškodené listy zvrchu, nezabudnite utrieť kvapky vody pod nimi suchou handričkou alebo uterákom.
Tým sa tiež odstráni nečistota spod listov.
Omotajte kapustovú hlávku potravinárskou fóliou.
Obmotáme asi 3 – 4 vrstvami, pretože tá udrží vlhkosť potrebnú na to, aby bola kapusta svieža.
Je veľmi dôležité, aby fólia zo všetkých strán úplne pokryla povrch kapusty.
Rada:
Potravinárska fólia je vhodná na skladovanie v chladných priestoroch.
Ideálne priestory sú v pivnici, na balkóne a pod.
Pri izbovej teplote sa kapusta začne kaziť.
Dobre zabalenú kapustu vložte do pivnice, avšak len v jednej vrstve do regálu – neklaďte ich na seba.
Ďalší spôsob je ten, že kapustu ešte vložíte do vrecka a zavesíte ju vedľa seba.
Ak skladujete kapustu v priestoroch, kde môže v závislosti od vonkajšej teploty klesnúť teplota pod 0 °C, treba ju v prípade mrazov premiestniť inam.
Teplota skladovania kapusty je ideálna okolo +1 °C pri vlhkosti 85 – 90%.
Takto vydrží 180 – 270 dní.
Kapusta je v perfektnom stave, ako čerstvá počas celého obdobia skladovania.
Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako dlho vám kapusta takto vydržala.
Veľa šťastia!