Vynikajúci recept na tureckú omáčku z paradajok a domácej zeleniny.
Je vynikajúca na grilovačku, k rybám, na cestoviny alebo aj ako nátierka na chlebík.
Ja ju pridávam aj do polievok a pod mäso, vynikajúco ochutí každé jedlo!
Potrebujeme:
– 3 kg paradajok;
– 1 kg červenej papriky;
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– 250 gr zelenej papriky;
– 2 hlávky cesnaku;
– petržlenová vňať;
– 1½ lyžice soli;
– 1 pohár (200 ml) olivového oleja;
– 1 pohár (200 ml) 9% octu.
Postup:
1. Paradajky nakrájame na kúsky a rozmixujeme ich v mixéri.
2. Na oheň dáme veľký kastról, zalejeme olejom a octom.
Zmes privedieme k varu a pridáme paradajky.
3. Premiešame, zmes privedieme k varu.
Dusíme 35 – 40 minút alebo viac, podľa toho, akú hustú omáčku chceme mať.
4. Medzitým nakrájame papriku a rozmixujeme.
5. Rovnakým spôsobom rozmixujte cesnak mixérom.
Petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
6. Do kastróla s paradajkami pridáme papriku, potom zelenú papriku, cesnak a zeleninu.
Premiešame, osolíme, ochutíme.
Omáčku povaríme ďalších 15 minút.
7. Sterilizujeme poháre a viečka.
8. Omáčku rozdelíme do pohárov.
Okraje utrieme čistou handričkou a zaskrutkujeme.
9. Nádoby otočíme hore dnom.
Nechajte ich vychladnúť a uložte ich na tmavom a chladnom mieste.
Je to ideálna omáčka na cestoviny, pizzu, grilované mäso alebo ryby, pečené kura a pod.
Môže sa tiež použiť ako základňa do jedál alebo polievok / polievok, jedným slovom pikantná paradajková omáčka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)