Recept na tieto pagáčiky mám doma už naozaj dlho a pečiem podľa neho skoro každý týždeň.
U nás idú na odbyt najmä tieto oškvarkové, ale ak nemáte oškvarky, pokojne spravte len s maslom a zemiakmi.
Podľa tohoto receptu sa zaručene vydaria.
Potrebujeme:
½ kg hladkej múky
2,5 dcl vlažného mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kocka čerstvého droždia + trocha cukru
2,5 lyžičky soli
1 dcl oleja
1 vajce
Ďalej:
½ masla
3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
150 – 200 g oškvarkov
Postup:
V troche mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor.
Keď vyjde kvások zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na tenko.
Na cesto nastrúhame ½ masla, zemiaky a nasypeme škvarky.
Cesto prekladáme ako lístkové cesto – 3x, vždy po 20 minútach necháme odstáť.
Po treťom preložení vykrajujeme z cesta pagáčiky.
Pagáčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Maslo, zemiaky a oškvarky môžete pridávať na cesto postupne, ja dávam hneď pred prvým skladaním.
Cesto sa môže nechať aj chvíľu podkysnúť ale nie je to nutné.
Pagáčiky sú krásne nadýchané a mäkučké.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)