Hľadáte recept na chrumkavé pečené zemiaky, ktoré by boli dokonalou prílohou k vášmu mäsu?
Vyskúšajte tento postup a inak už pečené zemiaky ani robiť nebudete!
Pravidlo č. 1 – dobre vyhriata rúra
Ak chcete perfektné pečené zemiaky, rúra by mala mať teplotu 218 °C.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Toto je optimálna teplota na dosiahnutie dokonale chrumkavého povrchu.
Pravidlo č. 2 – zemiaky predvarte
Tento krok sa môže zdať zbytočný, ale je veľmi dôležitý.
Zemiaky si ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky podľa vášho gusta (môžu byť krúžky, aj mesiačiky) a dajte ich uvariť na 5 minút od zovretia.
Pravidlo č. 3 – predhrejte plech
Kým sa vám varia zemiaky, nalejte na plech trochu oleja a vložte ho na 10 minút do predhriatej rúry, nech sa rozhorúči.
Vďaka tomu zemiaky nenasiaknu studeným tukom a budú menej mastné.
Pravidlo č. 4 – pretrepte zemiaky
Po 5 minútach varenia sceďte vodu a vložte zemiaky späť do hrnca.
Nechajte ich 2 minúty vyschnúť na vzduchu, potom ich prikryte pokrievkou a prudko pretrepte.
Vďaka tomu budú zemiaky zvonku chrumkavé.
Pravidlo č. 5 – pečenie
Keď vyberiete plech a vložíte naň zemiaky, mali by prskať.
Vložte plech do rúry a podľa veľkosti zemiakov pečte 45 – 50 minút.
Pred pečením ich môžete posypať rascou, alebo rozmarínom a soľte ich až na záver po upečení.
Prajeme dobrú chuť!