Vynikajúci recept na domácu sekanú, ktorá mi ešte nikdy nepraskla. Je lahodná a šťavnatá – presne tak, ako to má byť.
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa (ja som použila hovädzie a kuracie mäso 1:1)
2 rožky
Mlieko
2 vajcia
1 väčšiu cibuľu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 strúčiky cesnaku
Majoránku
Soľ a mleté korenie
Koriander + ľubovoľné korenie podľa chuti
Postup:
Rožok si nakrájame na kocky a zalejeme mliekom – počkáme kým rožtek nabobtná a vsiahne mlieko. Oba druhy mäsa dôkladne premiešame a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, vajcia, rožok, pretlačený cesnak, soľ, koreniny a vrch môžeme poprášiť trochou hladkej múky.
Zmes je potrebné veľmi dôkladne miešať, to je totižto tajomstvo jej skvelej chuti. Ja zmes hnetiem rukou minimálne 5 minút. Ak sa vám zdá príliš riedka, pridajte ešte trochu strúhanky na zahustenie a opäť dobre premiešajte.
Nakoniec z hmoty vyformujeme bochník. Ten vložíme do pekáča vymasteného olejom. Sekanú vložíme do pekáča a potrieme studenou vodou.
Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a približne 10 minút pečieme pri teplote 200 stupňov. Potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte približne 50 minút – aj podľa druhu mäsa, ktoré používate. Sekanú počas pečenia sem-tam podlejte a pečie dovtedy, kým na povrchu nie je chrumkavá.
zdroj: sovkusom