Mäkký chlieb s čerstvou cuketovou pomazánkou je sám o sebe fantastickou pochúťkou.
Táto zmes je výborná aj pod mäsko, alebo do polievok či k cestovinám.
U nás je to rozhodne najlepší spôsob, ako uchovať domácu úrodu cukety a paradajok.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
3 kg cukety / tekvice
500 g mrkvy
500 g papriky
5 strúčikov cesnaku
1,5 kg paradajok
2,5 lyžičky pálivej červenej papriky
100 g cukru
2 lyžice soli
200 ml oleja
Postup:
Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso (môžeme ošúpať, ale nie je to nutné).
Rovnako zomelieme aj cuketu.
Nakoniec zomelieme aj papriku, cesnak a mrkvu nastrúhame, alebo tiež zomelieme.
Pridáme aj všetky ostatné prísady.
Dôkladne premiešame a preložíme na plameň.
Varte zeleninovú zmes pri strednej intenzite asi 40 minút.
Občas premiešame.
Potom pridajte pálivú červenú papriku.
Varíme ešte ďalších 10 minút.
Navrstvite horúcu zmes do sterilizovaných nádob.
Potom pevne zatvorte.
Otočte poháre hore dnom.
Nakoniec zakryte dekou a nechajte vychladnúť.
Cuketová zmes je vynikajúca do polievok, omáčok, alebo aj sama o sebe – napríklad s čerstvým pečivom.
U nás je tak obľúbená, že sa vyjedá rovno z pohára.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: befottkompotsavanyusag